ANKARA

Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) hayata geçirilen projeyle, yaklaşık 10 bin öğrenci "sosyal güvenlik elçisi" oldu.

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından başlatılan "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi" kapsamındaki "Sosyal Güvenlik Otobüsü Projesi"nin kapanış töreni, Ankara Muradiye Sevgi Koleji'nde düzenlendi.

SGK Başkanı Mehmet Selim Bağlı, burada yaptığı konuşmada, otobüsün, ilkokul çağındaki öğrencilerin sosyal güvenlik bilincinin artırılması ve sosyal güvenlik elçisi olarak yetişmesi amacıyla yola çıktığını söyledi.

"Geleceğin Türkiye'si sizsiniz"

Otobüste "Kit ve Kiti" adlı kahramanlarla sosyal güvenlik konusunun anlatıldığını belirten Bağlı, öğrencilere "Geleceği siz inşa edeceksiniz, geleceğin Türkiye'si sizsiniz, geleceğin bakanları, başbakanları, cumhurbaşkanları, işçileri, işverenleri sizlersiniz. Sosyal güvenliğe sahip çıkarsanız sosyal güvenlik güçlenir, sahip çıkmazsanız iflas eder." diye seslendi.

Sosyal güvenlik kavramını öğrencilere anlayabilecekleri bir dille açıklamak istediğini ifade eden Bağlı, kurumun bir kumbarası olduğunu, gelirlerin yaşam boyu burada biriktiğini, bunun güçlü olması için de herkesin sigortalı çalışması gerektiğini vurguladı.

"Sigortanız var mı diye sorun"

Öğrencilerden, sosyal güvenlik elçisi olarak gittikleri her yerde, çalışanlara "Sigortanız var mı" diye sormasını isteyen Bağlı, şöyle devam etti:

"Otobüs, bizim kayıt dışılıkla mücadele ve kayıt içi istihdamı teşvik için sosyal güvenlik konusunda farkındalık ve bilinci artırmaya yönelik temel projelerimizden biri. Böylece sosyal güvenlik elçisi olarak yaklaşık 10 bin öğrenciye ulaştık. Bunların sertifikalarını tevdi edeceğiz, böylece Türkiye genelinde 10 bin sosyal güvenlik elçimiz olmuş olacak."

"2023'te kayıt dışı istihdamı yüzde 15'e indirmiş olacağız"

Bağlı, sosyal güvenlik elçisi çocukların, sigortasız çalışanları "hem kendine hem herkese zarar veriyorsun" diye uyaracaklarını, böylece 2023'te kayıt dışı istihdamı yüzde 15'e indirmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Muhabir: Yıldız Nevin Gündoğmuş, Alp Ertunga Karaca

Kaynak: AA