Oya ARMUTÇU

Eski AYM Başkanvekili Güven Dinçer, “Bu da aynen 27 Mayıs modeli, sipariş edilmiş bir karardır” derken, eski AYM Başkanı Mustafa Bumin, “Ben olsam en fazla 3 ay verirdim” eleştirisinde bulundu. Eski başkanların tepkisi şöyle:

KİRLİ ADALETİN HUKUK TİYATROSU

Eski AYM Başkanvekili Güven Dinçer:   Anayasaya aykırı bir hüküm iptal edilir. Anayasaya aykırılık çok ince ve karmaşık bir konuyu yeniden düzenlemeyi getiriyorsa, çok kısa bir süre verilerek iptal kararı alınır. Ancak burada kör gözüne anayasaya aykırılığı o kadar açık bir hüküm iptal edilmiştir ki, süre verilmesine gerek yoktur.  Çünkü burada hüküm boşluğu yoktur, iptal eder, konuyu kapatırsınız. Bu karar Türkiye’nin kirli adalet geleneğinin sonucudur. Çoğu zaman verilmiş kararlar gibi bu da aynen 27 Mayıs modeli, sipariş edilmiş karardır. Bunun sonuçlarının alınması için gerekli yasal düzenlemeler de yapılacaktır. Yassıada idamları seçimlerle birlikte yasayla düzenlenmiştir. Silivri’de mahkeme değil bir toplama kampı vardır. Bu toplama kampını uzatmak istiyorlar. Sipariş edilen bu karardan maksat tutuklulukların sürmesidir. Herkes her türlü tedbire alet olabilir. Ama tarih önünde bu hukuk artistliğini yapanlar nasıl insan yüzüne bakacaklar? Benim Türkiye’de artık hukuktan ve adaletten hiçbir ümidim yoktur. Palalı adam tutuklanmıyor, gösteri yapan üniversiteliler tutuklanıyor. Ne biçim mahkeme. Bu karar yanlış şekilde verilmiştir. Eğer biz hukuk tiyatrosu oynamıyorsak gayet açıktır bu durum.

BEN OLSAM EN FAZLA 3 AY VERİRDİM

Eski AYM Başkanı Mustafa Bumin:

Çok şaşırdım. Bana göre 1 yıla hiç ihtiyaç yok. Çok kısa sürede hükümet düzenleme yapabilir. Ben başkan olsam en fazla 3 ay derdim. Onu da Meclis tatile giriyor diye verirdim. Süre verildiği için şimdi iptal edilen bu yasa yürürlüktedir. ‘Ben yasayı uygularım’ diyen mahkeme de çıkacaktır, ‘Anayasa Mahkemesi iptal kararı verdi, hukuk devletinde iptal edilen yasayı uygulamam’ diye tahliye kararı veren hâkim de. Hukuk devletinde anayasaya aykırılığı saptanıp iptal edilen bir yasa uygulanamaz. Ama şimdi hâkimin takdirine kalmış durumda. Şüphesiz hâkimlerin bir kısmı evet dese de büyük bir kısmı iptal kararı yürürlükte diye tahliye vermez. Ama inşallah yanılırım. 

Düzenleme olmazsa 5 yıl uygulaması gelir
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin uzun tutukluluk süresini iptal kararında, 1 yılın sonunda düzenleme yapılmazsa 10 yıllık azami süre uygulamasının kendiliğinden ortadan kalkacağını, onun yerine 5 yıllık azami süre uygulamasının geleceğini söyledi. Bozdağ, Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf’u kabulünün ardından gazetecilerin soruları üzerine şunları söyledi: “Esasında bu 10 yıllık süre bir iyileştirme olarak getirilmiş bir adımdır. Anayasa Mahkemesi, aldığı kararla 10 yıllık azami süreyi iptal etti. Ancak bunun yürürlüğe girmesi için 1 yıllık süre öngörmüştür yasama organına.

MAHKEMENİN TAKDİRİ

Yasama organı bu 1 yıllık süre içinde yeni bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı duyarsa onu yapacaktır. Eğer yeni bir yasal düzenleme yapma ihtiyacı duymazsa herhangi bir düzenleme yapmayacaktır. Bu takdirde de 1 yıl sonra 10 yıllık azami süre uygulaması kendiliğinden ortadan kalkacak, onun yerine 5 yıllık azami süre uygulaması gelecektir. İptal edilen hüküm yürürlüktedir. Mahkeme bir değerlendirme yapacaksa, bu hükmün yürürlükte olduğunu da dikkate alarak yapacaktır. Bu mahkemelerin takdirinde olan bir konudur. Gerekçeli kararı okuduktan sonra yasama organı belki bir düzenleme yapma ihtiyacı duymayacaktır. 1 sene sonra yürürlüğe girecektir. Belki de bir düzenleme yapma ihtiyacı duyulacak, o zaman da 10 yılın altında başka bir süre belirlemek gerekirse nasıl bir süre belirleyeceğine karar verecektir.” ANKARA



Haber Kaynağı: Hürriyet