Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin bugüne genişliğinde 1 milyon 150 bin metrekare mayınlı endüstrisi temizleyerek kullanıma açtığını belirterek, 'Bunun yanı sıra depolardaki 3 milyon nüsha mayını da imha ettik' dedi.

Avrupa Birliği ile Türkiye'nin eş finansman sağlamış bulunduğu ve BM Kalkınma Programını'nın yürüteceği 'Türkiye'nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Arttırarak Sosyo-Ekonomik Gelişimin Sağlanması' Projesi'nin açılışı Hilton Oteli'nde yapıldı.

Yılmaz, açılışta meydana getirdiği konuşmada, antipersonel esmer mayınların oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılması neredeyse dünyada ve Türkiye'de ayrışık çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Bakan Yılmaz, 'Ülkemizdeki mayınlı bölgelerin temizlenmesi çalışmalarına bitmeme ediyoruz. Bugüne genişliğinde 1 milyon 150 bin metrekare mayınlı endüstrisi temizleyerek kullanıma açtık. Bunun yanı sıra depolardaki 3 milyon nüsha mayını da imha ettik. Devletimiz, mayın mağduru bulunan yurttaşlarımıza değme çeşit desteği sağlamakta, çalışamayacak halde olanlara ise toplumsal düzenlilik hizmeti vermektedir.' niteleyerek konuştu.

Türkiye sınırlarında gerçekleştirilecek mayın ve patlamamış cephane doğruluk faaliyetlerinin yegâne birlikte merkezden yürütülmesi neredeyse sabık sene Milli Mayın Faaliyet Merkezi Başkanlığının kurulduğunu hatırlatan Yılmaz, 2012'den beri Milli Savunma, İçişleri, AB bakanlıkları ile UNDP kabilinden koordineli adına planlı 'Doğu Sınırları Mayın Temizliği' Projesi kapsamında Ardahan ile Van'ın Saray ilçesi arasındaki bölgede mayın temizliği çalışmalarına bu ay içinde çalışarak başlanacağını kaydetti.

'Ege Denizi'nden gerçekleşen geçişlerin önlenmesi akıbet etap önemlidir'

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin ise uç yönetimi dalında 2002'den beri ayrışık planların yaşama geçirildiğini, bunlardan 5'inin tamamlandığını, 11'inin de doğacak tarihlerde yaşama geçirileceğini belirtti.

Şahin, 'Sınır yönetimi alanı, hem 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' faslı hem AB ile 2013'ten beri yürüttüğümüz ve umuyorum ki önümüzdeki haziran ayında da müspet halde neticelerle tamamlayacağımız ara sınav serbertisi diyalogu açısından şişman ehemmiyet arzetmektedir.' dedi.

Dünyada 30 ülkede mayın tasfiye emek harcamaları yapılıyor

BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ise BM kabilinden 4 Nisan'ın 'Uluslararası Mayın Farkındalık Günü'nü adına duyuru edildiğini anımsattı.

Dünyada büyüyen mayın rahatsızlığına hakkında antipersonel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanması ve imhasına değgin Ottowa Sözleşmesi'ne şu anda 168 ülkenin yan bulunduğu bilgisini paylaşan Malhotra, mayın tasfiye çalışmalarının 30 ülkede bitmeme ettiğini dile getirdi.

Kaynak: AA