1 Mayıs; iş kazaları, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı Türkiye'nin dört bir yanında işçilerin, emekçilerin, gençlerin katıldığı miting ve gösterilerle kutlandı. İzmir, İzmit, Ankara, Gebze, Zonguldak, Aliağa, Van ve Batman gibi merkezlerde yüksek katılımlı mitingler düzenlendi. Türkiye'nin en büyük işçi merkezi İstanbul'da ise Taksim'deki gösterilere izin verilmemesi damga vurdu. 


İSTANBUL'DA FARKLI NOKTALARDA MÜDAHALE

İstanbul'da DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısı ile Beşiktaş ve Şişli'de toplanan gruplar saat 12.00'ye kadar Taksim'e yürümek üzere hazırlık yaptılar. Ancak her iki kolda da polisle yapılan görüşmelerden sonuç alınamadı ve Beşiktaş, Feriköy, Kurtuluş, Zincirlikuyu, Osmanbey, Okmeydanı gibi noktalarda polis müdahaleleri yaşandı. Bu müdahalelerde 300'den fazla kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

Taksim'de ise gün boyu küçük gruplar halinde eylem yapmak isteyenleri polis gözaltına aldı. Komünist Partili bir grup gencin meydana yakın bir binadan çıkarak Cumhuriyet Anıtı çevresinde yapmak istediği eyleme de izin verilmedi. Taksim'de sadece Türk-İş, Aksiyon İş, Hak-İş gibi sendikaların heyetlerinin Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koymasına izin verildi.

İstanbul'daki gösterilerde CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, gözaltılar sırasındaki uygulamalara tepki gösterip otobüse vurunca elinden yaralandı. HDP İstanbul 2. Bölge 5. Sıra Milletvekili Adayı Dr. Salih Şahin de tartaklanarak gözaltına alındı.

Beşiktaş'ta bir genç bir otoparkçı tarafından bıçaklanırken, Fulya'da da iki gösterici kimliği belirsiz sivil kişiler tarafından darp edildi. İstanbul'da ayrıca Şirinevler, Fatih, İncirli gibi noktalarda da gösteriler yapıldı. 

İŞÇİ MERKEZLERİNDE GÖRKEMLİ MİTİNGLER

İstanbul dışındaki merkezlerde ise 1 Mayıs işçilerin taleplerinin dile getirildiği mitinglere sahne olurken iş güvencesi ve ücret talepleri öne çıktı. İzmit'te 20 bine yakın katılımcı mitinge katılırken, Gebze'de Sendikalar Birliği'nin düzenlediği miting İstanbul Anadolu Yakası'ndan gelenlerin de katılımıyla büyük bir mitinge ev sahipliği yaptı. İzmir ve Aliağa yüksek katılımın gözlendiği diğer merkezler oldu. Ankara mitingi ise geçen yılki yüksek ilgiyi tekrarladı. İşçi sendikaları konfederasyonlarından Türk-İş Zonguldak'taki mitinge merkezi olarak katılırken, Hak-İş ise Konya'da bir miting düzenledi.

Doğu'daki merkezlerde Van ve Batman'da yüksek katılımlı kutlamalar yapılırken, Tunceli, Adıyaman, Urfa, Diyarbakır'da da mitingler ve eylemler düzenlendi. 


İzmit


İzmir


Gebze


Ankara

Radikal