1 Kasım erken seçimleri için YSK seçmen sorgulama ekranını hizmete açtı. Nerede oy kullanacağım diye merak edenler için 1 Kasım 2015 YSK (secmen.ysk.gov.tr) seçmen sandık sorgulama sistemi sayesinde işiniz çok kolay! Seçmenler sandık sorgulaması yaparak nerede oy kullanacaklarını rahatlıkla öğrenebilirler.
 Oy kullanacağınız yeri öğrenmek için web sitesinde istenen “Nüfusa kayıtlı olduğu il", “TC Kimlik Numarası", “Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No" ve sayfada güvenlik önlemi olarak gösterilen 7 haneli resim doğrulama kodunu girmek yeterli olacak.

 
Ayrıca YSK (secmen.ysk.gov.tr) artık Çağrı Merkezi ile de seçmene sandıkla ilgili merak ettiği tüm konularda yardım edecek. İşte yurt içinde ve yurt dışında yaşayan seçmenlere yönelik olarak oluşturulan 7 gün 24 saat hizmet veren çağrı merkezi numarası: “444 99 75"

YSK SEÇİM SANDIĞI SORGULAMA (NEREDE OY KULLANACAĞIM)



Yurt Dışı Seçmen Sorgulama



YSK’dan seçmene 1 Kasım kolaylığı

YSK’nın dün aldığı karara göre, seçmenler 2-10 Eylül’deki askı süresi içinde bulundukları yer nüfus müdürlüklerine başvurup 1 Kasım’da oy kullanmak istedikleri yeri “birinci adres” olarak bildirecekler. Başkaca bir işleme gerek kalmadan seçmen listelerine yazılabilecekler. Seçmenlerin ayrıca ilçe seçim kuruluna başvurmalarına da gerek kalmayacak. Nüfus müdürlükleri bu ikametgah değişikliklerini ilçe seçim kurullarına bildirecek.

 Böylece, seçmenler de askı süresi içinde 1 Kasım’da oy kullanacakları adreslerindeki seçmen kütüklerine yazılmış ve durumlarını güncellemiş olacaklar. Yurtdışı seçmenler de 2-10 Eylül’deki askı süresi içinde pasaportları ile bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurarak, 1 Kasım’da bulunacakları yurtdışı adresini beyan ederek, durumlarını güncelleyebilecekler. CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu YSK’nın aldığı yeni kararı şöyle anlattı:

“Örneğin eski genelgeye göre Ayvalık’ta yazlığı olan ancak Ankara’da ikamet eden bir seçmen Ankara’da oy kullanabilmek için 2-10 Eylül’deki askı süresi içinde Ankara’daki nüfus müdürlüğüne ya bizzat ya da vekaletname verdiği vekili eliyle başvurmak zorundaydı. Ama şimdi Ayvalık’ta bulunuyorsa, 1 Kasım’da Ankara’da oy kullanacaksa bulunduğu yer olan Ayvalık Nüfus Müdürlüğü’ne başvurup, Ankara’daki adresini ‘birinci adres’ olarak bildirecek.

Ayvalık Nüfus Müdürlüğü, adres değişikliklerini önce Ankara’da ilgili nüfus müdürlüğüne o da ilçe seçim kuruluna iletecek. Seçmenler nerede bulunuyorlarsa orada yani bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurup 1 Kasım’da oy kullanmak istedikleri yeri ‘birinci adres’ olarak beyan edip ikametgah değişikliği yaparak istedikleri yerde kolaylıkla oy kullanabilecekler.”

YSK OY KULLANMA SAATLERİNİ BELİRLEDİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım’da yapılacak milletvekili genel seçimlerinde oy kullanma saatlerini belirledi. Karar, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. 

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan YSK kararında, oy kullanma süresinin saat 08.00 ile 17.00 arası olduğu belirtildi. Saat 17.00 olduğu halde sandık başında bekleyenlerin sandık başkanı tarafından sayıldıktan sonra oy kullanabilecekleri ifade edildi.

Karara göre; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00 ile 16.00 saatleri arasında oy kullanılacak.

YSK hangi ilin kaç vekil çıkaracağını açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) hangi ilin kaç milletvekili çıkaracağını belirledi. YSK, 7 Haziran seçimleri için belirlediği sayıda değişiklik yapmadı. 

Adana 14, Adıyaman 5, Afyonkarahisar 5, Ağrı 4, Amasya 3, Ankara 32, Antalya 14, Artvin 2, Aydın 7, Balıkesir 8, Bilecik 2, Bingöl 3, Bitlis 3, Bolu 3, Burdur 3, Bursa 18, Çanakkale 4, Çankırı 2, Çorum 4, Denizli 7, Diyarbakır 11, Edirne 3, Elazığ 4, Erzincan 2, Erzurum 6, Eskişehir 6, Gaziantep 12, Giresun 4, Gümüşhane 2, Hakkari 3, Hatay 10, Isparta 4, Mersin 11, İstanbul 88, İzmir 26, Kars 3, Kastamonu 3, Kayseri 9, Kırklareli 3, Kırşehir 2, Kocaeli 11, Konya 14, Kütahya 4, Malatya 6, Manisa 9, Kahramanmaraş 8, Mardin 6, Muğla 6, Muş 3, Nevşehir 3, Niğde 3, Ordu 5, Rize 3, Sakarya 7, Samsun 9, Siirt 3, Sinop 2, Sivas 5, Tekirdağ 6, Tokat 5, Trabzon 6, Tunceli 2, Şanlıurfa 12, Uşak 2, Van 8, Yozgat 4, Zonguldak 5, Aksaray 3, Bayburt 2, Karaman 2, Kırıkkale 3, Batman 4, Şırnak 4, Bartın 2, Ardahan 2, Iğdır 2, Yalova 2, Karabük 2, Kilis 2, Osmaniye 4, Düzce 3. 

Ankara birinci seçim çevresinden 18 milletvekili, ikinci seçim çevresinde 14, İstanbul birinci seçim çevresinde 31, ikinci seçim çevresinden 26, üçüncü seçim çevresinden 31, İzmir birinci seçim çevre

YSK’dan oy kullanma genelgesi


1 Kasım’daki 26. dönem milletvekili genel seçiminde sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) genelgesi, Resmi Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Genelgeye göre seçmenler, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra bekletilmeden oylarını verecek. Genelge özetle şöyle:

HANGİ BELGELER OY KULLANILACAK

Sandık başına gelen seçmen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek

MİLLETVEKİLLERİ NASIL OY KULLANACAK

Milletvekilleri, milletvekili kimliği ile seçmen bilgi kağıdını; milletvekili adayları ise herhangi bir il seçim kurulu başkanınca milletvekili adayı olduklarına ilişkin meşruhat verilmiş seçmen bilgi kağıdını göstermek suretiyle kayıtlı oldukları seçim çevresi dışında da oylarını kullanabilecek

SANDIKLAR NEREYE KONULACAK

Sandıklar, okul (özel okullar ve özel dershaneler dahil) avlusu veya salonların elverişli kısımları gibi geniş ve umumi yerlere konulacak. Açık yerlerde, saçağı, sahanlığı, sundurması bulunan yerler üstün tutulacak. Kapalı oy verme yerleri, yeterli aydınlatması ve masası olan, oy serbestliğini ve gizliliğini sağlayacak nitelikte olacak. Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri dışında, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dahil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremeyecek.

Adaylar ve siyasi partiler ile bağımsız adayların sandık başlarında görevlendirecekleri müşahitlerin kamu hizmetlerinden yasaklı olmayan, ergin kimselerden olması şartı olacak. Bu şartları taşımayan kimse müşahit olamayacak ve sandık alanından uzaklaştırılacak.

OY VERME 07.00’DE BAŞLAYACAK

1 Kasım Pazar günü oy verme için saat 08.00’den 17.00’ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak. ancak YSK’nın 2015/1572 sayılı kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy vermenin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı bunları saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. YSK’nın belirlediği bitiş saatinden sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

HAMİLE VE HASTALARA ÖNCELİK VERİLECEK

Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak. Gebeler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını verecek. Sandıkta görevlendirilen güvenlik görevlileri ve yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.

NASIL OY KULLANILACAK

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri, seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli olmayacak. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kağıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi gerekecek.

TERCİH VEYA EVET MÜHRÜ

Sandık kurulu önüne alınan seçmen, oyunu kullanmadan önce kimlik belgesini varsa seçmen bilgi kağıdını başkana verecek ve kimliğini ispat edecek.

Başkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce, birleşik oy pusulasında tercih ettiği siyasi parti veya Bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “TERCİH” veya “EVET” mührünü basması, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği belirtilecek.

YENİ OY PUSULASI VERİLMEYECEK

Birleşik oy pusulasından başka, zarfa hiçbir şey koymaması, aksi halde kullandığı oyun geçersiz olacağı, seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyeceği de açıklanacak.

TUTUKLULAR NASIL OY KULLANACAK

Tutuklular yeterli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra, ceza infaz kurumu idaresinin belirleyeceği bir düzen içinde oy kullanacakları sandık bölgesine getirilecek. Tutukluların serbest ve gizlilik içinde oylarını kullanmaları sandık kurulunca sağlanacak. Seçmenlerden ceza infaz kurumlarında tutuklu bulunanlar, oyunu kullandıktan sonra yetkililerce sandık alanından götürülecek.Zarf ve birleşik oy pusulasını alan seçmenin oyunu kullanmadan önce danışmak veya görüşmek amacı ile başka bir yere gitmesine veya sandık alanında başka bir kimse ile görüşmesine izin verilemeyecek.

ENGELLİLER NASIL OY KULLANACAK

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.

OKUMA YAZMA BİLMEYEN SEÇMENE KURUL BAŞKANI AÇIKLAMA YAPACAK

Okuma-yazma bilmeyen seçmenlere, oylarını kullanmaları konusunda başkaları tarafından sandık alanında yardım edilmeyecek. Okuma-yazma bilmeyen seçmen, sorduğu ve istediği takdirde kurul başkanı, birleşik oy pusulası üzerinde bulunan siyasi parti işaretlerinden hangisinin hangi partiye ait olduğunu veya bağımsız adaylara nasıl oy verileceğini açıklayacak.

OY PUSULALARI HANGİ HALLERDE GEÇERSİZ

Birleşik oy pusulaları şu durumlarda geçerli olmayacak:

“Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan, arkasında sandık kurulu mührü bulunmayan, hiçbir yerine “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmamış olan, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına “TERCİH” veya “EVET” mührü basılmış olan, birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış “TERCİH” veya “EVET” mührü bulunan, sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş olan, bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış olan, üzerine “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında veya “TERCİH” veya “EVET” mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan, üzerinde yer alan adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde ve özel olarak karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş olan, üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar veya harfler veya sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş olan.”

Birleşik oy pusulalarında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olsa bile, hangi siyasi parti veya bağımsız aday lehine kullanılmış olduğu “TERCİH” veya “EVET” mührünün vurulduğu yerden kesin olarak anlaşılan oy pusulaları hesaba katılacak. Zarfın içinden el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı veya şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulası hesaba katılmayacak.


http://www.rotahaber.com/siyaset/1-kasim-secmen-kaydi-tc-no-ile-sorgulama-ekrani-nerede-oy-kullanacagim-ysk-h553898.html