KOBANE - Batı Kürdistan’da örgütleme faaliyetlerini aralıksız sürdüren Halk Savunma Birlikleri (YPG) Efrin ve Qamişlo’dan sonra 3. Tugayını Kobane'de kurdu. YPG kuruluş ilanında, Baas rejiminin Kürdistan halkına karşı oluşturduğu tehlike karşısında böylesi bir adımı atarak, Kobane'de halkı savunma görevini üstlendiklerini belirtti.

Tugayın kuruluş ilanı 11 Ekim günü düzenlenen askeri törenle gerçekleştirildi. Törende, ‘Şehid Sadıq Kobani Tugayı’ kuruluş bildirgesi okundu. YPG komutası tarafından Kürtçe ve Arapça okunan bildirgede, Ortadoğu’nun tümüne yayılan halkların özgürlük mücadelesi dalgasının son bir buçuk yıldır Suriye’nin de tümüne yayıldığına dikkat çekilerek, “Batı Kürdistan’da da, 12 Mart 2004 Qamişlo serhildanından bu yana halkımız ayaktadır ve bu serhildan özgürlüğe kadar devam edecektir” dendi.

Bildiride, şoven Baas rejiminin Kürdistan halkına karşı tehdit oluşturduğu belirtilirken, birliklerini Baas rejimi ile uzantılarının bu tehdidine karşı kurdukları vurgulandı. Bildirinin devamında şunlar belirtildi:

“Rejime karşı Efrin, Kobani ve Qamişlo’da mücadele verdik. Suriye’deki gelişmelerle birlikte askeri birlik ihtiyacı daha da öne çıktı. Baş gösteren iç ve dış sorunlara karşı halkın savunma gücü ihtiyacı daha da büyüdü. Bu kaos aralığında halkı savunmak için bizler Kobane de değerlerimizi savunmaya başladık. Biz, YPG Genel Karargahı olarak Kobane halkı ile tüm Batı Kürdistan halkına Şehid Sadıq Kobane Tugayı’nın kuruluşunu ilan ediyoruz. Bu tugay, Baas rejiminden ilk özgür kılınan kent olan Kobane’yi savunacaktır.”

Bildirinin sonunda, “Bizler Şehid Sadık Kobane Tugayı savaşçıları olarak, inanç ve fedakarlıkla Şehid Sadıq’a layık olacağız” denilerek, gençlere YPG saflarına katılım çağrısı yapıldı.

Bildirinin okunması ardından Sadeq Kobane’nin kardeşi Mustefa Bali bir konuşma yaparak, tugayın kuruluşundan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Bali, tugay üyesi savaşçılara yönelik yaptığı konuşmada, “Sizlerden halkı savunma görevini yerine getirmeniz isteniyor. Özellikle son dönemlerde, halkımız kendi bölgesini yönetmeye başladığından bu yana saldırılara maruz kalmaktadır. Bu tugayların kuruluşu, komploların önüne geçecek, Kürdistan’ın kazanımlarını ele geçirmek isteyen güçlerin planlarını boşa çıkaracaktır. Halk Savunma Birliklerinin kuruluşu Demokratik Özerkliğin temel esaslarından biridir” dedi.

Şehid Sadıq Kobani Tugayı savaşçıları Bali’nin konuşmasını alkışlarla selamlayarak resmen yeni görevlerine başlamış oldular.

Batı Kürdistan halkının savunma gücü, Halk Savuma Birlikleri (YPG) 14 Eylül’de ilk tugayını Efrin’de ilan ederken, yaklaşık 3 hafta sonra da 4 Ekim günü Batı Kürdistan’ın en büyük kenti olan Qamişlo’da ikinci tugayın kuruluşunu gerçekleştirmişti. Kobane’de Şehid Sadıq Kobani Tugayı’nın ilanı ile 3. Tugayının kuruluşunu gerçekleştiren YPG, savunma alanındaki örgütlemelerine daha da hız vererek Batı Kürdistan’ın tümünü kapsayacak şekilde tugaylar yapılanmasını sürdüreceklerini söyledi.