YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, eğitim muhabirleriyle bir araya geldiği sohbet toplantısında, YÖK yasa taslağının hazırlanma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.YÖK’e karşı gösterilen tepkilerin kendilerine değil “YÖK'ün ara rejimlerdeki rolüne” dönük olduğunu savundu. Ardından öğrencilerin tepkilerin küreselleşmenin yarattığı sonuçlara, ticarileşme ve piyasalaşmaya dönük olduğunu söyleyerek kendisini yalanlanladı. Zira üniversitelerin piyasaya açılması konusunda en “kararlı” adımlar AKP döneminde atıldı. Yeni YÖK Yasa Taslağı'nın temelinde de "kürselleşme", "üniversite sanayi işbirliği" adı altında eğitim tümden piyasa mantığına terke etme isteği yatıyor.

YÖK Kanunu Taslağı’nda öğrencilere oy hakkı tanınmamasını, “oy hakkının aynı zamanda hukuki ve idari sorumluluklar getirir” diyerek savunana Çetinsaya, gazetecilerin YÖK’ün kuruluş tarihi dolayısıyla öğrenciler tarafından gerçekleştirilen eylemleri hatırlatılması üzerine, “Son protestoların barışçıl geçmesine en çok ben sevindim. O kavga ve gürültüyü gördükçe içim burkuluyor. Bunu her yerde tekrarladım; şiddet içermedikçe her türlü öğrenci eylemi meşrudur, yapılmalıdır da” dedi.

"Tepkiler bize değil"
YÖK karşıtı hareketin bugünkü uygulamaları değil geçmişteki uygulamaları hedef aldığını savunan Çetinsaya şöyle konuştu: “YÖK karşıtı hareketin YÖK'ün ara rejimlerdeki rolü dolayısıyla bir tepki olduğunu düşünüyorum. Yoksa kendi halinde işleyen YÖK kurullarının ve kararlarının dışında arkadaşlarımızın şikayet ettiği konularda çok da fonksiyonu yok. Onlar daha çok geçmişteki uygulamalara tepki duyuyorlar. Şu anda bütün ideolojik vasıtalardan arındırılmış şartlarda üniversitelere bölüm açıyoruz, dekan atıyoruz, yaz okullarını düzenliyoruz.”

Ardından kendi söylediğini kendisi çürüten Çetinkaya, “Aslında YÖK'ü protesto ederken başka bir şey söylemeye çalışıyorlar. Bunu anlıyorum ama söyledikleri YÖK bugün yok. Küreselleşmenin yol açtığı sorunlara tepki gösteriyorlar. Üniversitelerin ticarileşmesi, piyasalaştırılması gibi tepkiler var ama bu da küreselleşme tartışması” dedi.

"Bize regülatör gerek adı YÖK olur başka bir şey olur "
Çetinsaya YÖK’ün kaldırılmasına ilişkin taleplere ise şu cevabı verdi, “Yükseköğretim sistemi içinde bir regülatöre ihtiyacımız var. Bunun adı YÖK olur, başka bir şey olur. Regülatör olmadan sistemi yönetemezsiniz. Biz de bir planlama, denetleme kurulu olmasını hayal ediyoruz.''

Çetinsaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kapatılmalarının planlandığını söylediği dershanelere ilişkin görüşünün sorulması üzerine ise “Yoğunluğumdan bu konuyu hiç düşünmedim” demekle yetindi.

(soL-Haber Merkezi)