Yeni keşfedilen HD 40307g, altı gezegenli HD 40307 cüce yıldız sisteminin içinde, ve onlardan birinin insan yaşamını destekleyebilecek potansiyele sahip olduğuna inanılmakta. Yeni bulunan gezegen Hertfordshire Üniversitesi ve Göttingen Üniversitesi’de bulunan gökbilimci bir ekip tarafından keşfedildi.

Gezegen Dünya'dan sadece 44 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bu uzak bir mesafe gibi görünse de, kozmik dille ifade etmek gerekirse “hemen köşeyi dönünce” denilebilecek kadar yakın. Bu yüzden araştırmacılar yeryüzündeki teleskoplarla doğrudan görüntüyü yakalamanın mümkün olabildiğini söylüyorlar.

Güneş sistemini dışında olan bu gezegen (güneşdışı gezegen), kütle bakımından Dünya’dan çok daha büyük olmakla beraber Neptün gibi güneş sisteminde bulunan gaz gezegenlerden daha küçük olaması nedeniyle “Dev–Dünya” olarak sınıflandırdı. Gezegenler sınıflandırılırken güneşdışı bir gezegenin “Dev–Dünya” olarak tanımlanması için kütle tek referans olarak alınıyor. Yüzey koşullarının ya da yaşanılabilir olmasının ise bu sınıflandırmada herhangi bir önemi bulunmuyor.

Gece ve gündüz döngüsü dünyadaki gibi...
Keşfedilen gezegen güneşten 55.8 milyon millik mesafede bulunan yörüngesiyle yaşanılabilir bölgede bulunuyor. Yani bu bölgede gezegenin yüzeyinde su bulunabilir. Fakat gökbilimciler için yeni bulunan gezegende hayat olabilir düşüncesi yalnızca gezegende su bulunma olasılığından kaynaklanmıyor. Cüce yıldızın bir yüzünün sürekli güneşe dönük kalması yerine kendi etrafında da dönebilmesi, yani Dünya benzeri bir gece ve gündüz döngüsüne sahip olabilmesi hayat bulunması olasılığını artırıyor.

İklim ve atmosfer koşulları yaşamı destekliyor
Çalışmanın eş yazarı Hugh Jones yaptığı açıklamada, “Yeni gezegenin uzun yörüngesi iklimi ve atmosferi yaşamı destekleyebileceği anlamına gelir. Tıpkı Goldilocks’un (Üç Ayı masalında kendini beğenmiş kız çocuğu karakteri. Masada Goldilocks üç ayının evine girip yavru ayının yulaf püresini yer ve daha sonra uykusu gelir...) yulaf püresini sevmesi gibi gezegenin ya da sahip olduğu tüm uyduların ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu doğru. Dünya'ya benzer bir yörünge uzaklığı yaşanabilir olma olasılığını artırıyor” dedi.

Nasıl keşfedildi?
Bu yeni çalışmada araştırma ekibi, Yüksek Hassasiyet Radyal Hız Gezegen Arayıcı (HARPS) sistemini kullanarak ilk kez 1900 yılında gözlemlenen HD 40307 takım yıldızının gözlemlerini yeniden analiz etti. 2008 yılında HD 40307'nin yörüngesinde yine (HARPS) spektrografi sistemi kullanılarak ışınsal dikeyhız yöntemiyle 3 adet “Dev–Dünya” keşfedilmişti. Bu araç astronomlara, ana yıldız içindeki bir yörüngede bulunan gezegenin küçük yerçekimsel sendelerini hızlandırmayı sağlıyor. Astronomlar bu sistemle 2004’ten bu yana yüzden fazla yıldızı keşfetmeyi başardılar.

Çalışma yeni bir keşifle önemli ilerleme sağlarken, gökbilimciler bu güneşdışı gezegenle ilgili tüm soruların cevaplarını bilmekten çok uzak olduklarını söylüyorlar.

Ekip için sonraki adım, güneşdışı gezegen için daha doğrudan bir görünüm elde etmek ve kompozisyonu incelemek için uzay tabanlı teleskoplar kullanmak olacak.

(soL-Bilim)