Tepede bir şair hakim

Bu şair hakime dikkat ediniz..  Bu süreçte yargıya şekil verecek kadronun merkezinde. Yargıda Birlik Platformu’nun sözcüsü.. Tanıyanlar bilirler, şiir yazan, güzel şiirleri olan, neşeli, dipdiri bir insan, Abbas Özden.

Abbas Bey bizi Ankara Adliyesi’ndeki odasında kabul etti. Biz odasını ararken bize:

-Savcı Bey Yargıtay’a gitti, dediler.

Biz de öyle biliyorduk. Odasına girdiğimizde anladık ki Yargıtay’da henüz odaları düzenlenmemiş, ayrıca Yargıtay’da fiziki olarak yer sorunu var. Yargıtay’ın üye sayısı son değişikliklerle 515 kişiye çıktı. Birkaç yıl önceye gidildiğinde bu sayının 100’lü sayılarda olduğu görülecektir.

Kendisinden randevu alırken adaletbiz adına söyleşi yapma niyetimiz vardı ancak sohbet esnasında söyleşiyi YBP’nun dernekleşmesinden sonra yapmanın daha uygun olacağına karar verildi.

Geçtiğimiz günlerde YBP’nun tüzük töreni yapıldı, derneğin yakın zamanda tüzel kişilik kazanması bekleniyor.

Sohbet 1 saat 20 dakika sürdü. Çok şey konuşuldu, yargıda paralel yapı, Yargıtay’ın gelecekte alacağı şekil, bölge adliyeleri, mesleğe yeni alınacak hakimler, hakim ve savcıların özlük hakları, mesleki sorunları, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı..  Ziyaretimiz Abbas Özden ile sınırlı değildi, zirvede başka yargı mensupları ile de görüştük. Bütün bu sohbetler bir söyleşi şeklinde olmadığı için aktaracaklarımız bizim izlenimlerimiz olacaktır.

Abbas Özden HSYK seçimlerinin arkasından yaptığı açıklamalarda çok iddialı hedeflerden söz etti. Mesela Aydınlık Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Yargıtay’da talimatlar değil hukuk geçerli olacaktır” dedi.

Yargıda 5 binden fazla paralel yapıdan hakim ve savcı olduğu söyleniyor. Yargıda halen 14.500 hakim ve savcı olduğunu düşünürsek her üç hakim savıcıdan biri en azından paralel yapıdan. Bu iddialara göre; yargı paralel yapı tarafından işgal edilmiş. Yargıdaki yeni yönetim paralel yapı sorununu bir sistem dahilinde halledecek. Yargıdaki paralel yapıyı etkisiz duruma getirmeyi şu formül ile açıklıyorlar:

-Önce seyreltme, sonra etkisiz kılma..

Yargıtay’ın geleceği de şu sözlerle özetleniyor:

-Önce büyüme sonra küçülme..

Yargını zirvesindeki bütün bu gelişmeleri adım adım yazacağız. Bugün YBP’nun şimdilik en öndeki siması Abbas Özden’i biraz tanıyalım, çünkü önümüzdeki günlerde de etkili olacağa benziyor. Sıcak kanlı, etkileyici bir kişiliği var ..

Şiirlerinden iki örnek verelim:

 


Gelecek yazı: Paralel yapı nasıl etkisizleştirilecek, Yargıtay'ın bugünü ve geleceği.. 
adaletbiz