Mustafa Dedecan ve Metin Ok 15 Şubat 2005’te üyesi oldukları Eğitim Sen’in çağrısıyla “Dünya Savaşına Karşı Dünya Barışı” mitingine katılırken başlarına gelecekten habersizdi. Urfa’daki pek çok sivil toplum kuruluşunun birlikte düzenlediği mitingin ardından iki öğretmenin dertlerinin barış olmadığı, örgüt propagandası yaptıkları, yasadışı bir örgütün liderini andıkları ve izinsiz toplantı yaptıkları iddiasıyla haklarında hem idari işlem başlatıldı, hem de ceza davası açıldı. Öğretmenler ceza davasından beraat etse de haklarında verilen kademe ilerlemesinin durdurulması önce Gaziantep İdare Mahkemesi, ardından da Danıştay tarafından reddedildi, görev yerleri değiştirilerek başka kentlere gönderildi.

Toplantı özgürlüğü ihlali
İç hukuk yollarının tükenmesi üzerine konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşıyan Dedecan ve Ok 22 Eylül 2015’te verilen kararla bin 500’er avro (yaklaşık 5 biner TL) manevi tazminat kazandı. Dosyayı inceleyen AİHM, Türkiye’nin bu kararla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 11. maddesi olan toplantı özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi.

‘Bilerek cezalandırıldılar’
Eğitim Sen avukatlarından Mehmet Rüştü Tiryaki karar ilişkin, “Barışçıl bir toplantıya katılım nedeniyle disiplin cezası verilmesi, görev yerinin değiştirilmesi ifade, örgütlenme ve düşünce özgürlüğünün açık ihlalidir. AİHM kararı da bunu gösteriyor” dedi. 
Cezalandırılan öğretmenlerin sendika yöneticisi olduğuna dikkat çeken Tiryaki, bu kararlarla Eğitim Sen temsilcileri ve yöneticilerinin sindirilmek için bilinçli olarak hedef alındığını ifade etti.

ONUR EREM