Kurucu Başkanlığını Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun üstlendiği üyelerini hakim ve savcıların oluşturacağı Yargıçlar Sendikası'nın kuruluş evrakları Emniyet tarafından kabul edilmedi. Vali Yardımcısı tarafından havale edilen evraklara Emniyete verilen cevap "Sendika kuramayacağınız yolundaki yazı şimdi imzaya gidiyor" şeklinde oldu.

Ankara Valiliğinin başvurusu üzerine yargı kararıyla kapatılan Yargı-Sen, Yargıçlar Sendikası adıyla yeniden kuruldu. Hukukun üstünlüğü, etkinliği ve egemenliğinin sağlanması, meslek sorunlarının çözülmesi, temel hak ve özgürlüklerin, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün etkin biçimde yaşama geçirilmesi, sendikal hakların geliştirilmesi, hukuk devletinin işler ve etkin kılınması için ikinci kez yola çıkan hakim ve savcılar, polis engeli ile karşılaştı.

Kuruş dilekçesini Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne vermek için giden kapatılan Yargı-Sen'in de Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Ankara Valiliği arasında yaşanan başvuru krizini ANKA'ya anlattı.

Dilekçeyi vermeden önce Ankara Valiliği özel kalemini aradığını ve kendisine sendikaların kurulma işlemleriyle Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki sendikalar bürosunun ilgilendiğinin ve evrakların oraya verilmesi" gerektiğinin söylendiğini aktaran Eminağaoğlu, "Emniyet'e gittiğimizde bize, Ankara Valiliği'nden bir talimat alındığı ve mutlaka ilgili Vali Yardımcısının evrakı imzalaması gerektiği söylendi. Bizde Ankara Valiliği'ne gittik. Vali Yardımcısı Mustafa Tapsız'ın yerinde olmadığı söylendi. Odasına girdiğimizde yerindeydi. Vali Yardımcısı bize "evrakı almayacaklarını alsalar bile iade edeceklerini polislere de böyle yaptıklarını' söyledi" dedi.

EVRAKI İADE EDECEĞİZ

Yargıtay'ın Yargı-Sen'in "yargıç ve savcılar sendika kurar ancak meslek esasına göre sendika kuramaz" ifadelerinin yer aldığı kapatma kararının gösterilmesi üzerine Vali Yardımcısı Mustafa Tapsız'ın evrakları havale ettiğinin altını çizen Eminağaoğlu, yaşanan evrak krizini şöyle anlattı: 

"Vali Yardımcısı evrakları havale ederken, "Biz yapacağımızı biliyoruz, evrakları iade edeceğiz' dedi. Havale edilen evraklarla Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gittik ve onlardan "alındı' belgesi istedik. Bu kez de Emniyetteki sendikalar masasındakiler evrakı almak istemediler. Emniyetteki polisler bize, "Biz sizin yazınızı hazırladık. Sendika kuramayacağınız yolundaki yazı şimdi imzaya gidiyor' dediler. Havale edilen dosyayı bıraktık. Valiye imzaya gönderilen yazıda "incelenen ve alınan evrak' dediği için evrakımız alınmıştır kabul ettik. Sendika kurmak izne bağlı olmadığı için artık Yargıçlar Sendikası tüzel kişilik kazanmıştır."

Yargıçlar Sendikası'nın tüzel kişilik kazandığı için faaliyetlerini sürdüreceğini belirten Eminağaoğlu, sendikanın kurucu yönetim kurulunun oluşturulduğunu söyledi. Sendikal haklarının Vali Yardımcısı tarafından engellendiğini savunan Eminağaoğlu, "Görevini kötüye kullanan Vali Yardımcısı hakkında suç duyurusu yapıp sendikal haklarının engellenmemesi, işlemlerin hukuk mevzuatına çekilmesi için Ankara Valisi ve İçişleri Bakanı'na ihtarname göndereceğiz" dedi.

"DÜN DÜNDÜR BUGÜN BUGÜNDÜR, BİZ İSTEDİĞİMİZİ İSTEDİĞİMİZ GİBİ YAPARIZ"

"Dün dündür bugün bugündür, biz istediğimizi istediğimiz gibi yaparız" gibi bir anlayışın hakim olduğunu öne süren Eminağaoğlu, mevcut olan sendika haklarının kullandırılmamaya çalışıldığını savundu. Eminağaoğlu, "Türkiye artık hukuktan kopmuştur. Artık kişiye göre yönetim, eşittir padişahlık vardır. Örgütsüz bırakmaktaki amaç "yargıya talimat veririz' anlayışının sürdürülmesidir. Ne tür engel çıkarılırsa çıkarılsın biz yine örgütleneceğiz. Biz tüzel kişilik kazandık. Kendilerini hukuk olarak göremezler, hukuk onlara hukukun ne olduğunu, demokratik hukuk devleti içinde kanıtlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

ANKA

Fotoğraf hukukihaber.net