Peki Google bunu nasıl yapıyor? Rusya’nın hâlihazırdaki en yoğun kullanılan işletim sistemi olan Android üzerinden. Telefonlarında Android işletim sistemi tercih eden üreticiler Google Play Store’a yer verirlerse, diğer Google servislerine de cihazlarında ön yüklemeli olarak yer vermek zorunda kalıyorlar. Yandex Google’ı, ücreticileri diğer servis sağlayıcılarının uygulamalarını yüklemesine engel olmakla suçluyor. Rus firmaya göre Android’in açık bir platform oluşu sadece bir yanılsama.

Yandex’in şikâyetinin kısaltılmış hâli şu şekilde:

“Google, Android’in sahibi. Pek çokları Android’in açık platform olduğuna inanıyor. Fakat bu işletim sistemini kullanan üreticiler, Google Play uygulama mağazasına, diğer Google servislerine ve tüm bunlarla birlikte kapalı API’lara mahkûmlar. Cihazlarında Google Play’e yer vermek için, üreticiler tüm Google servislerini ön yüklemeli olarak kullanıcılara sunmak zorundalar. Elbette Google’ı da, ön tanımlı arama motoru olarak.”

Rus firma, şu açıklamalarla devam etmiş: “2014′te, üç akıllı telefon üreticisi Prestigio, Fly ve Explay -uzun süreli ortaklarımız-, Android cihazlarına Yandex servislerine bundan böyle yer veremeyeceklerini duyurdular. Bu işin arkasında Google’ın olması ve diğer üreticilerin de bu tür adımlar atmaya başlayacak olmaları muhtemel. Bizce arama, haritalar ve e-posta gibi servisler Android’ten kaldırılmalı ve kullanıcının tercihine bırakılmalı.”

Yandex’in bu şikâyeti, ilk etapta mantıklı görünüyor. Ancak Google, tamamen kendisinden sıyrılmış olan Android sürümünü de (Android Open Source Project (AOSP)) sunmuş durumda. Firma, “O zaman üreticiler de AOSP kullansın?” diyerek kendini savunabilir. Burada da Yandex’in savunması şu olabilir: “Ancak Google Play Store olmazsa, kullanıcılar o ürünü terch etmeyebilir.” Tabi bu, Yandex.Store’un Google Play Store’dan daha kötü olduğunu kabul etmek anlamına geliyor; yani Yandex için çok iyi bir fikir olmaz.

Kısacası Sonucun ne olacağı bilinmese de, Google ve Yandex arasında ipler gerilmiş durumda. Bakalım gelecek neler gösterecek?

Yandex, son olarak Bursa’daki vatandaşları sevindirecek şu adımı atmıştı. Firmanın yayınladığı farklı tarayıcı Yandex.Browser Alpha‘yı biliyor musunuz? Şuradan ayrıntılı bilgiye ulaşabileceğiniz tarayıcının videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.



silikonvadisi.tv