AB ile vize serbestisi hayalini ekim ayına erteleyen Türkiye, “terörle mücadeleden vize için vazgeçmem” söylemine karşın kalan 7 kriter konusunda peş peşe adım atmaya devam ediyor.

Geri Kabul Anlaşması karşılığı vize serbestisinin sağlanmasını öngören mutabakatın haziran sonunda hayata geçirilmesi hedeflenmiş ancak Türkiye’nin 5 kriterde adım atmaması nedeniyle umutlar ekime ertelenmişti. AB, bu 5 kritere uygulanmayan 2 kriteri de ekleyince Türkiye’nin yerine getirmesi beklenen adımlar 7’ye çıkmıştı. Haziran ayı sonunda Brüksel’e giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik başkanlığındaki heyetlerin yatığı görüşmelerde gelinen durum şöyle:

Terör tanımı: AB, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü ile ilgili olan 6 ve 7. maddelerinin “frenlenmesini” istiyor. Türkiye “terörle mücadelesini etkilemeyecek şekilde” ve “vizesiz seyahatin gecikmemesi” şartıyla değişime ‘evet’ dedi.

Yolsuzlukta işbirliği: AB, yolsuzlukla mücadelede reform istiyordu. Türkiye, Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) ile işbirliği taahhüdünde bulundu.

Kişisel veriler: AB, kişisel verileri koruyacak kurumun bağımsızlığının sağlanmasını istiyordu. Türkiye, bağımsızlığı güçlendirmeyi taahhüt etti.

Adli işbirliği: AB, cezai konularda tüm üye ülkelerle etkili bir adli işbirliğinin sağlanmasını istiyor. Ancak Ankara Rum Kesimi’ni bu işbirliğinde doğrudan muhatap almak istemiyor. İşbirliğinin AB Adli İşbirliği Birimi veya üçüncü bir ülke üzerinden sağlanması üzerinde görüşmeler sürüyor. Üst düzey bir yetkili, üçüncü ülkenin Yunanistan da olabileceğini söyledi.

Biyometrik pasaport: Türkiye’nin Haziran mutabakatına uymamasında en önemli gerekçe biyometrik pasaportu yetiştiremeyecek olmasıydı. Ekime yönelik hazırlıklar sürüyor.

Geri Kabul: Anlaşmanın en önemli şartı Türkiye’nin Geri Kabul Anlaşması’nı haziran ayında uygulamasıydı. Türkiye, bu kriteri haziranda uygulamayınca AB, ilk raporunun aksine yerine getirilmeyenler listesine aldı. Bakanlar Kurulu’nun vereceği nihai bir karar ile anlaşmanın son aşamada uygulanması bekleniyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr