Reuters haber ajansına konuşan Türk yetkililer, sınırdaki topçu bataryalarının Suriye'nin Cerablus kentinde IŞİD'i, geçen hafta Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçen Menbic'deyse YPG'yi vurduğunu söyledi.

Reuters'a konuşan yetkili, iki noktaya yapılan atışların amacının 'muhalifler için koridor oluşturmak' olduğunu ifade etti.

Menbic'deki Kürt hedeflerine yönelik 20 topçu atışı yapıldığı, Cerablus'un ise daha yoğun bir bombardımana tutulduğu ifade ediliyor.

Türkiye, IŞİD ve Kürt silahlı grubu YPG'nin birbirinden farkı olmadığını savunuyor ve her iki yapıyı da 'terör örgütü' olarak sınıflandırıyor.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında basının sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım da YPG'nin Menbic'i ele geçirmesi ve sonrasında batıya ilerleyişini sürdürmesi için "Görüyoruz bazı girişimler var. Türkiye'nin güneyinde bnir kürt oluşumuna zemin hazırlamak. Bu Türkiye'nin kabul edeceği bir şey değildir" dedi.

Suriye'de çözüm için tüm tarafların ortak paydada buluşması gerektiğini de ifade eden Yıldırım, önceliğin Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması olması gerektiğini de vurguladı.

Cerablus da vuruluyor

Menbic Cerablus harita

Türkiye - Suriye sınırında bulunan ve IŞİD kontrolünde olan Cerablus'un da Türk topçu bataryaları tarafından vurulduğu ifade ediliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugünkü açıklamalarında "DAEŞ'i sınırdan temizleyeceğiz" demişti.

Anadolu Ajansı ise sınırda güvenlik tedbirlerinin artırıldığını ve sınıra tank ve zırhlı personel taşıyıcıların sevk edildiğini aktardı.

Reuters haber ajansı, bugün içerisinde yaptığı bir başka haberde, Türkiye'nin bir süredir silahlı Suriyeli muhalif grupların Türkiye üzerinden geçerek, kuzeyden Cerablus'a yönelik bir harekât başlatmaları için izin verdiğini yazmıştı.

Suriye ve Irak haritasıBBC