Kamudan ihraç edilen ve haklarında devam etmekte olan adli soruşturma ve kovuşturma bulunanlar ile ilgili OHAL İnceleme Komisyonu nasıl bir işlem yapacaktır?

Bilindiği gibi Devlet Memurları Kanununa göre kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan mahkum olanlar devlet memurluğuna atanamaz ve dönemezler.

Haklarında FETÖ/PDY silahlı terör örgütü kurucusu, yöneticisi veya üyesi olmaktan dava açılanların başvuruları ile ilgili OHAL İnceleme Komisyonu nasıl bir yol izleyecek ve ne karar verecektir?

Komisyonun bu kişilerle ilgili olarak olumlu veya olumsuz bir karar vermesi söz konusu olabilir mi?

Devlet Memurları Kanununun yukarıda anılan hükmü gereğince bu kişilerin bir yıl veya üzeri bir cezaya mahkum edilmeleri halinde görevlerine iadesi mümkün değildir. İade edilmiş olsalar bile mahkumiyet kararının kesinleşmesinden sonra ihraç edilmeleri yasanın emredici hükmüdür.

Bu durumdaki kişilerin başvurularının ret edilmesi de doğru bir karar olmayacaktır çünkü dava sonunda beraat etme ihtimalleri mevcuttur.

Görüldüğü gibi OHAL İnceleme Komisyonunun söz konusu kişilerle ilgili vereceği her türlü karar sorunlu olacaktır.

Bizim düşüncemiz OHAL İnceleme Komisyonunun haklarında adli soruşturma veya kovuşturma bulunanların başvurularını dava sonuna kadar bekletmek durumunda kalacağı doğrultusundadır.

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz Hukuk