Sağlık Bakanlığı kanserli hastalara ömür biçerek bunu web sitesinden yayınladı!

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer saha 'kanser hastalarının sağ kalım süresi' başlıklı tabloda akciğer pankreas ve mide bu şeklinde 13 kanser türünden birine yakalanmış hastaların yaşayacağı ömür aylarla anlatım edildi. Skandal tabloya onkologlar ve hasta hakları dernekleri reaksiyon gösterdi. Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel'in haberine oranla Hasta Hakları Aktivistleri Derneği manzara için, “Hastanın moralini bozduğu ve tedavi sürecini fena yönde etkilediğinden dolayı hak ihlali”dir dedi. Onkolog Doç. Dr. Murat Baş ise, “Biz bu çeşit tıbbi verileri hastalara vermeyiz. Bu çeşit veriler stres kat sayısını artırarak hastanın sağlığını, tedaviye devam edebilme gücünü ve kararlılığını menfi etkiler” diye konuştu.

ÖMÜRLERİ AYLARLA İFADE EDİLDİ

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na bağlı Kanser Daire Başkanlığı’nın sitesinde Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin imzalı “Türkiye’de Kanser Kontrolü 2014” başlıklı bir dosya yayımlandı. Söz konusu dosyada kanser hastalarının en mühim direnç kaynağı bulunan morallerini alt üst edecek verilerin bulunduğu bir manzara paylaşıldı. “Bazı Kanser Türlerinin Ortalama Sağkalım Sürelerinin Dağılımı” başlıklı tabloda 13 kanser çeşidine oranla hastalara ay şekilde ömür biçildi. Buna oranla akciğer, pankreas ve beyin bu şeklinde kanser türlerinden birine yakalanmış hastaların yaşayabileceği ömür tabloda aylarla anlatım edildi. 

“TEDAVİYİ OLUMSUZ ETKİLER”

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği söz konusu verilerin tüm hastaların ulaşabileceği biçimde internetten yayımlanmasının hata olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı'na bağlı kanser.gov.tr sitesindeki “sağkalım dağılımı” tablosunda belirtilen süreler net ve kati veri şekilde yer alıyor. Bu verilerin bu biçimde yayımlanması hasta hakları açısından hastanın motivasyonunu bozduğu ve tedavi sürecini fena yönde etkilediği için hak ihlali teşkil eder. Hasta yakınları içinse tıpkı sürede yaşamı çekilmez duruma getirir. Bahsi geçen yazıda adeta kesinlik arzeden söylem ve sunum kullanılmaktadır bunu doğru bulmuyoruz.” Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Beyazıt İlhan da hastaya hayat süresiyle ilgili net bir bilgi verilemeyeceğini belirterek, “Bunlar ortalama rakamlar. Bunları sitede yayımlarsanız hastanın tedaviye yönelik motivasyonunu bozarsınız” dedi. Onkolog Doç. Dr. Murat Baş ise söz konusu tablonun hastanın morali açısından kaygı sağlayan olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Gerek hekim, gerekse Sağlık Bakanlığı olsun hastaya hayat süresiyle ilgili bilgi vermemesi gerekir. Yazgı üretmek bu şeklinde bir şey olur, tehlikelidir. Çünkü bu çeşit veriler ortalama istatistiki verilerdir. Yani orada belirtilen üç yıllık beş yıllık hayat süresi ortalamadır. Bu kimisi için 2 yıldır kimisi için 10 yıldır. 10 sene yaşayan birine ‘2 sene yaşayacaksın’ diyemezsiniz. Kanser tedavisinde moral bozucu faktörlerin hastanın yaşamına etkisi fazla fazla önemlidir. Stres fazla fazla önemlidir. Hastanın ümidini kaybetmesi başka zorlu tedavileri bırakmasına sebep olur. O nedenden burada mühim bulunan hayat süresinin ne kadar uzun bulunduğu değildir. mühim bulunan hastaya kaliteli sıhhatli yaşabilmesinin yollarını göstermektir.”


http://www.kibristahaber.com/gundem/ne-kadar-omrunuz-kaldigini-saglik-bakanligi-ndan-ogrenin-h141920.html