Suriye’deki muhalif grupların bir çatı altında toplamak için Katar’ın başkenti Doha’da yaklaşık bir haftadır düzenlenen toplantılarda Suriye Ulusal Girişimi ve Suriye Ulusal Konseyi birleştirilerek “Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” adlı bir örgüt oluşturuldu ve örgütün başına eski bir imam ve din adamı olan Muaz el-Hatib getirildi.

Reuters’in haberine göre, başkent Şam’daki Emevi Camii’nin eski imamı olan el Hatip’in örgütün başına gelir gelmez ilk yaptığı iş, askerlere Suriye ordusundan ayrılmaları çağırısı oldu. Suriye’deki “muhaliflere” imamken verdiği hutbelerle başından itibaren destek veren el Hatip, Şam’da birkaç kez gözaltına alındıktan sonra Mısır’ın başkenti Kahire’ye yerleşti.

YDH’in haberine göre, el Hatip, "Eğer rejim, Kurban bayramında ateşkese varma sözünü tutarsa, Suriye için iyi bir başlangıç olur; ama Suriye rejimi her zaman yalan söylüyor" diye konuşmuştu.

“Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” ise, Riyad Seyf’in başkanı olduğu Suriye Ulusal Girişimi ile Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) birleşmesiyle oluşturuldu. El Hatip’in yardımcılığına ise Riyad Seyf ile El Atassi getirldi. Liberal kişiliği ile tanınan Suriyeli işadamı Riyad Seyf, 1994-98 yılları arasında bağımsız olarak parlamentoda yer aldı.

Davutoğlu: “Artık bahane kalmadı”
Ntvmsnbc’nin haberine göre, Doha'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da birleşme toplantılarının arıdan bir açıklama yaptı.

Suriye muhalefetinin artık bölünmüş halde olmadığını söyleyen Davutoğlu, "Suriye'nin dostları bu anlaşmayı desteklemeli. Artık bir bahane kalmadı” ifadelerini kullandı.
Toplantının kapanışında yaptığı konuşmada, Suriye “muhalefetini” tek bir çatı altında toplayacak koalisyonun kurulmasına katkı sağlayan herkese teşekkür eden dışişleri bakanı, Doha'da olmaktan mutluluk duyduğunu vurgularken sözlerine şöyle devam etti:

Katılımcıların hepsine anlayışlarından dolayı teşekkür ediyorum. Bugün tarihi bir gün ve yarın yeni bir gün başlayacak. Bu yeni bir başlangıç olacak. Suriyelilere temsilcilerinin bir yol haritası üzerinde anlaştığını müjdelemek istiyorum. Bu temsilciler meşruiyetlerini Suriye halkından alacaklar.

Davutoğlu ayrıca, uluslararası topluma Suriye halkına destek olma çağrısında bulunurken, Türkiye'nin de her zaman Suriye halkının yanında yer alacağını iddia etti.