Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yargı kararıyla eski görevlerine dönmeyi bekleyen müdürleri görevlerine iade etmek yerine yeniden sınava tabi tutma kararı aldı.

MEB’den il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, yargı kararı ile görevlerine dönme kararı verilen müdürlerin yeniden değerlendirmeye tabi tutulması istendi. Buna göre, yargı tarafından haklı bulunarak görevlerine iade edilen müdürler, MEB’in isteği üzerine yeniden sınava alınacak. Sendikalar ise duruma tepki gösterdi. Sendika temsilcileri, MEB’in bu kararını, "MEB, müdürler konusunda yanlış yapıyor. Hatayı hatayla düzeltmeye çalışıyor." diye tepki gösterdi.

Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından dönem başında değerlendirmeye tabi tutulan kentteki 171 okul müdüründen 79’u 75 puanın altında kalarak müdürlükleri düştü. 75 puan barajını geçen 92 okul müdüründen 65’i iktidar yanlısı Eğitim Bir-Sen üyelerinden atandı. Bu durum tepkilere neden oldu. 75 puanın altında kalarak, öğretmenliğe dönen eğitimcilerden birçoğu durumu yargıya taşıdı.

Eskişehir 1. ve 2. İş Mahkemeleri, müdürlüğü düşürülen 30 eğitimcinin itirazlarını görüştü. Mahkeme, değerlendirme işlemlerinin nesnel, somut ölçme ve değerlendirme kriterlerine dayanmadığı ve bu haliyle objektiflikten uzak, soyut ve dayanaksız olması nedeniyle hukuka aykırı bularak yürütmenin durdurulması kararını aldı. Böylelikle mahkeme, beş ay önce yöneticilik görevleri düşürülen 30 eski müdürün, 30 gün içinde eski okullarına tekrar müdür olarak geri dönmelerine karar verdi. Mahkemenin verdiği 30 günlük karar bugün için doldu. Ancak mahkeme kararıyla görevlerine iade edilen müdürler, eski görevlerine dönmenin heyecanını yaşarken, bu kez MEB’den gelen ‘yeniden imtihan yapılacak’ yazısıyla şoke oldu.

MEB, okul müdürlerinin görevden alınmalarını hukuka aykırı bulan yargının, eski görevlerine geri dönmeleri yönünde verdiği kararı tanımamış oldu. MEB’den il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, yargı kararı ile görevlerine dönme kararı verilen müdürlerin yeniden değerlendirmeye tabi tutulması istendi.

MEB'İN YENİ YAZISI

İşlemlerin sür'atle yasal süreci içinde yapılmasının istendiği yazıda, yargı kararı neticesinde tekrar değerlendirmeye alınacak eğitim kurumu müdürlerinin değerlendirme iş ve işlemlerinin il müdürlüğü tarafından yapılacağı belirtildi. Yazıda şu ifadeler kullanıldı: "Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme işlemleri, Müdürlüğümüz Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri Şube Müdürlüğünün (htt://ankara.meb.gov.tr/mebbis/AnkMEMMudurDeğerlendirme/index.php)üzerinden yönetmelikte öngörülen öngörülen değerlendiriciler tarafından birbirinden bağımsız bağımsız olarak yapılacaktır. Bu işlemler için il, ilçe MEBBİS yöneticileri yetkilendirilecektir. Sürecin işleyişi ile ilgili il, ilçe MEBBİS yöneticileri bilgilendirilecektir. Değerlendirme iş ve işlemlerinin yasal süreci içerisinde sür'atle gerçekleştirilme hususunda gereğinin yapılması."



'HATAYI HATAYLA DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORLAR'

Aktif Eğitim Sen Eskişehir Temsilcisi Murat Gürcan, MEB’in bu kararını, "MEB, müdürler konusunda yanlış yapıyor. Hatayı hatayla düzeltmeye çalışıyor." ifadesiyle değerlendirdi. Mahkeme kararını yerine getirmemenin bir suç olduğunu hatırlatan Gürcan, mahkemeyi kazanan müdüre tıpkı 75 puan üstü alanın aynı yerinde görevine atandığı gibi eski görevine ataması yapılması gerektiğini kaydetti.

Mahkemeye ‘ben başarılı olduğum halde kasten düşük puan verildi’ diyerek dava açan müdürün hukuk mücadelesini kazandığını hatırlatan Gürcan, şöyle dedi: "Mahkemenin verdiği karar nedir, ne anlama gelir? Bu müdüre yanlış değerlendirme yapılmış ve hakkı yenmiş. Buna düşük puan vererek müdürü görevinden eden, mağdur duruma getiren kişi görevini doğru yapmamış, görevini kötüye kullanarak suç işlemiştir anlamına gelir. Mahkeme kararını yerine getirmemek ayrı bir suçtur. Mahkeme kararının uygulanmaması ile bir suç işlenmektedir."

CİHAN