İSTANBUL - HALİL İBRAHİM BAŞER

Uzmanlar, akıllı telefon ve toplumsal iletişim araçları kullanımının artmasının, ayrıca 4,5G'ye geçişin kişisel bilgilerin elde edilip sızdırılmasını kolaylaştırdığı, yurttaş ve kurumların buna makul önlemler alması icap ettiğinin dirimsel ehemmiyet taşıdığını bildirdi.

AA muhabirinin, ferdî bilgilerin sızdırılmasıyla ait sorularını yanıt veren Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. onur Sağıroğlu, bu çeşit ihlallerin gelişigüzel devir olabileceğini, ehemmiyetli olanın bunların sayısının ve risklerinin azaltılması bulunduğunu anlattı.

Bunun için lazım adımlarının ​her devir ​işletilmesi icap ettiğini aktaran Sağıroğlu, gurur ve firmaların bu çeşit halleri belirleme edip, önceleri ​önleyecek mekanizmalara cemaat olması icap ettiğinin önemine değindi.

'500 bin kötü huylu yazılım'

Sağıroğlu, e​lektronik ortamlar kullanılarak meydana getirilen saldırıların ve soygunların ​sayısının arttığına dikkati çekerek, '2004'te günde müşterek imal edilen kötü huylu yazılım sayısı bugün 500 binlerde bulunmaktadır. Bu rakam, olayın önemini topu topu açıklığıyla göstermektedir ve buna gereğince önlemler alınmalıdır. Kimlik bilgilerinin azda olsa de olsa yayma edilmesinin insanlara yapılabilecek toplumsal mühendislik saldırılarında çoğalma sağlayacağı unutulmamalıdır. Akıllı telefonların kullanımının artması, şahısların yaşamına olumsuzluklar katabiliyor ve bu çeşit saldırıları kolaylaştırabiliyor.' diyerek konuştu.

'Ciddi önlemler alınmalı'

Teknolojinin gelişim göstermesi ve çabucak değişmesi dolayısıyla etiket detayları kullanılarak toy tehditlerin oluşabileceğinin aktaran Sağıroğlu, şunları kaydetti:

'Önemli bulunan bunlara üzerine bilim birikimi ve farkındalığı arttırmaktır. Ayrıca, polis kuvvetlerinin siber suçlarla savaşım hesabına hâlâ çalışan olmaları gerekmektedir. Bunun için 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planında mevcut Siber Suçlarla Mücadele toprak alsa da bu özellik hâlâ etraflıca kendisine ele alınmalı ve bunun için bu çeşit suçlarla mücadelenin ne yapılacağına müteallik hâlâ şümullü Siber Suçlarla Mücadele Eylem Planı hazırlanmalı ve hükumet programında da bulunduğu kabilinden müşterek an geçmiş yayımlanmalıdır.'

Kaynak: AA