Rize'nin Fındıklı ilçesinde Danıştay kararıyla sit alanı ilan edilen Arılı Vadisinde yapımı planlanan Turhan HES projesi için çalışma yapmak amacıyla Arılı köyüne gelen firma çalışanları, köylüler tarafından protesto edilerek bölgeden kovuldular. Köylülerin tepkisi yüzünden daha önce "kaçak çay alanı ölçümü" ve "uçak geçişleri için nokta çalışmaları" yapma gerekçeleriyle vadiye gelen firma çalışanlarının yalanı tutmadı.

Yaklaşık 6 yıldır HES’lere karşı hem hukuksal ve hem de demokratik mücadelelerini sürdüren, dere kenarlarında ve subaşlarında adeta ‘HES nöbeti’ tutan Fındıklılılar, önceki gün bir kez daha HES çalışması yapmak üzere Arılı Vadisi’ne gelen HES firması yetkililerini protesto ederek, vadiden kovdu.

Danıştay kararıyla sit alanı ilan edilmişti
Daha önce dönemim Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derecede Doğal SİT Alanı olarak ilan edilen, HES firmalarını itirazı üzerine Danıştay 14. Dairesinin kararı ile SİT olarak kalan Arılı Vadisi, alınan SİT kararına karşın HES firmalarının çalışmalarından kurtulamadı.

"Fındıklı'ya gelenler amacına göre karşılanır"
HES firması yetkililerinin çalışma yapmak üzere vadiye geleceği haberini alan köylüler, Yaylacılar Köyünde toplanarak, HES çalışmaları için gelen şirket yetkilerinin çalışmasına izin vermedi. Köylüler, “Bedeli ne olursa olsun yaşam alanlarımıza sahip çıkacağız. Fındıklıya gelenler, amaçlarına göre karşılanacaktır” sözleriyle HES çalışanlarını ve yetkilileri uyardı.

HES çalışanları jandarma eşliğinde köyü terk etti
Şirket yetkililerine köye gelen kadar eşlik eden jandarma ekipleri, köylülerin eylem yapmasını engellemeye çalışırken; Yaylacılar köylüleri HES yapmak için gelen şirket yetkililerine hiçbir şekilde çalışma yapmalarına izin vermeyeceklerini ortaya koydular. Köylüler tarafından protesto edilen şirket yetkilileri daha sonra bölgede herhangi bir çalışma yapamadan jandarma eşliğinde köyü terk etti.
Köylüler ise HES’çi şirketin köylerine geldiklerine ve halkın tepkisiyle karşılaşmaları sonucu çalışma yapamadıklarına dair tutanak tuttu.

"Bedeli ne olursa olsun mücadeleye devam"

Protestoların ardından konuşan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu ve Derelerin Kardeşliği Platformu gönüllüsü Şenol Terzioğlu, “Vadi halkı yıllardan beri HES’lere karşı mücadele etmiş ve bu mücadeleden bir kez olsun geri adım atmamıştır. Derelerine sahip çıkmak için bir adım daha ileri diyerek mücadeleyi yükseltmiştir. Doğamıza, suyumuza, derelerimize ve tüm yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için bedeli ne olursa olsun mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

"Uçak geçişi için çalışma yapacağız" dediler
DEKAP Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Acar ise HES şirketi çalışanlarının köylülere önce‘kadastro’, daha sonra ise ‘kaçak çay alanı ölçüm ve yazımı’ için geldiklerini söylediğini belirterek, “En son da ‘uçak geçişleri için nokta çalışmaları’ yapacaklarını söylediler, bocaladılar. Yalanları tutmadı. Bugüne kadar hiçbir HES firmasının başaramadığını, şimdi başarmaya çalışıyorlar. Yeni devraldıkları Turhan Regülatörü ve HES’in, beton tesisi projesini gündeme getirip, Cumartesi günü alanda çalışmak istediler. HES şirketlerinin önünü böylece açmaya çalışıyorlar ama halkın, bizlerin, köylülerin gücünü aşamayacaklar" diye konuştu.

Haber Sol
Yusuf Yavuz