“Hukukta devrimci duruşun, adaletsizliğe karşı mücadelenin simgesi” haline gelen Halit Çelenk’in adının yaşatılması ve hukuk alanında yeni eserlerin teşviki amacıyla düzenlenen Halit Çelenk Hukuk ödüllerinin ilki gerçekleşti. 

Yarın yapılacak törenle ödüller sahiplerini bulurken, törende Denizler ve Halit Çelenk anılacak. 
Halit Çelenk anısına verilen ödülleri, “Prof. Rona Aybay, Prof. Korkut Boratav, Prof. Ali Murat Özdemir, Avukat Erşen Şansal, Yard. Doç. İlker Kılıç, Avukatlar Özlem Şen Abay, Bilgütay Durna, Anayasa Mahkemesi Eski Raportörü Ali Rıza Aydın ile Çelenk’in kızı Serpil Güvenç’in de yer aldığı seçici kurul belirledi. 

GEZİ RAPORU ÖDÜL ALDI 

Bu yıl ödül için 19 başvuru yapıldı. Aralarında şiirler, öyküler, anıların da olduğu başvurular arasında birincilik ödülü iki eser arasında paylaştırıldı. 

Birincilik ödülünü, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu başkanlığında, içinde DİSK, İstanbul Tabip Odası, Türkiye Barolar Birliği, Çevre Mühendisleri Odası, sivil toplum örgütleri, avukatlar, akademisyenler ve hukukçuların katılımıyla oluşan Gezi Hukuki İzleme Grubunca hazırlanan  “Demokrasi ve Totalitarizm Sarkacındaki Türkiye- Gezi Raporu”  ile Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz tarafından hazırlanan  “İnternet ve İfade Özgürlüğü konulu çalışmalar- Twitter ve YouTube erişim engelleme kararlarının kaldırılması” başvuruları aldı. 

Birincilik ödülleri dışında, bu yıl, Halit Çelenk ödülleri kapsamında iki genç akademisyene de birer teşvik ödülü verildi. Halen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) doktora öğrencisi olan, Göksu Uğurlu, eski Üçüncü Dünyacılığın oluştuğu koşullar ve sonrasındaki dönüşüm ile meydana gelen yeni küresel ortamda, kapitalist üretim ilişkilerinin ve dolayısıyla emeğin toplumsal konumunun dönüşümüne ek olarak küresel çapta gerçekleşen “uluslararasılaşma” olgusunu ele aldığı ‘Uluslararası Hukuka Üçüncü Dünya Yaklaşımları’ adlı yüksek lisans çalışması ile ödüle layık görüldü. Yine Ankara Üniversitesi SBF’de İdare Hukuku Araştırma Görevlisi Nazile İrem Yeşilyurt’un “İdari Yargıda Yürütmenin Durdurulması ve İvedi Yargılama: Hukuka Sermayeye Koşut Hız Ayarı” başlıklı çalışması da İkinci Teşvik Ödülü almaya hak kazandı. 

HER ALANDA ESERİ TEŞVİK İÇİN...

Seçici Kurul’da da yer alan, Halit Çelenk’in kızı Serpil Çelenk Güvenç, Çelenk’in yaşamını yitirdiği 2011 yılından bu yana öncelikle Emek Partisi tarafından ardından da aralarında Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı, KEVAKFİ, Eğit Der, Bursa 68’liler Birliği, İstanbul Barosu, TKP’nin de bulunduğu bazı kuruluşlar tarafından da anma etkinlikleri yapıldığını söyledi. Ödül fikrinin bu etkinlik ve anmaların daha düzenli ve kalıcı olmasını sağlamak amacıyla ortaya çıktığını ifade eden Güvenç, ödülün sadece hukuk alanıyla sınırlı tutulmamasını da şöyle anlattı: “TİP üyeliği, TİP’in örgütlenmesi, avukatların örgütlenmesi, Aydınlar Dilekçesi’nin hazırlanması ve sanığı olarak yargılanması, Barış Davası’nda hem savunmanlık hem sanıklık, Denizlerin davasında da hem savunmanlık hem sanıklık... Bunlar Halit Çelenk’in yaşamına sığdırdığı onlarca davanın, mücadelenin birkaç örneği. Bu nedenle verilecek ödülün sadece hukukla sınırlı olmaması düşüncesini öne çıktı. Bunun için de ödüllerin, ‘Halit Çelenk’in yaşamı, eserleri, mesleki ve yaşam mücadelesi, fikirleri ile hukuk ve/veya hukuk/toplumsal ilişkiler bağlantısını kuran eserlere verilmesi’ kararlaştırıldı.” 

Ödüller,  Yarın saat 19.00’da Türkiye Barolar Birliği Avukat Özdemir Özok Konferans Salonu’nda yapılacak törenin ardından sahipleriyle buluşacak. Tören salonuna ulaşım için saat 18.00’de Ankara Adliyesi önünden servis de kaldırılacak. 


EVRENSEL