Erzurum ile Bayburt karayolu üzerindeki Karasu-2 HES'e ait gölette, 3 Nisan 2012'de 29 köyün elektriğini sağlayan 4 elektrik direğinden birinde arıza meydana geldi. Enerji nakil hattındaki arızayı gidermek için TEDAŞ çalışanı Mustafa Arifoğulları (56), taşeron işçiler Feridun Öztürk (39), Rıdvan Takım (35), Şahin Baykal (24), Ahmet Sait Turan'ın (21) deniz bisikleti ile gölete açıldı. Ancak bisiklet alabora oldu, işçiler boğularak ve donarak yaşamını yitirdi. Olayla ilgili olarak Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt, 5 Nisan'da tutuklandı, 30 Nisan'da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 

Olayın üzerinden 13 ay geçtikten sonra 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde Aras Elektrik şirketi İl Müdürü Ziya Özpeker, İşletme Bakım Müdürü Tuncer Yeşilyurt, Personel Müdürlüğü'ne olay günü vekalet eden Şahin Torun, taşeron olan Temel elektrik şirketinin sahibi Fehmi Temel, mühendis Nurullah Gülmüş, İdeal Enerji şirketinde proje müdürü Ahmet Duran Kürkçü hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçundan dava açıldı ve 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Geçen yıl Eylül ayında başlayan yargılama aşamasında ölenlerin ailelerinin avukatının talebi üzerine üçüncü bir bilirkişi raporu istendi. Son bilirkişi raporunda 6 sanık ile ölen 5 işçi ikinci derece kusurlu bulundu. 

Bugün yapılan karar duruşmasında mahkeme heyeti sanık Ziya Özpeker, Şahin Torun, Tuncer Yeşilyurt, Fehmi Temel, Ahmet Duran Kürkçü, Nurullah Gülmüş'ü suçun işlendiği yer ve zaman, ölü sayısı nedeniyle meydana gelen zararın ağırlığı, olayda ölenlerin kusuru, idari kurtarma çalışmalarındaki eksikliklerin etkili olması yanında, sanıkların tali kusurlu olmakla birlikte taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmaktan TCK'nın 85/2'nci maddesi uyarınca 4'er yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını kararlaştırdı. Mahkeme, suçun işleniş biçimi, dosyaya yansıyan pişmanlık halleri ve başkaca olumsuz durumlarının müşahede edilmemesi üzerine cezalarında indirim yaparak 3 yıl 4'er ay hapis cezası ile cezalandırılmalarını, suçun işlenmesindeki özellikler, sanıkların kişiliği, sosyal ve ekonomik durumları, yargılama sürecinde duydukları pişmanlıkları dikkate alarak hapis cezalarının günlüğü 30 TL'den 36 bin 450 TL adli para cezasına dönüştürülmesini uygun gördü. Yine sanıkların ekonomik durumlarını dikkate alan mahkeme, para cezasının 24 ay eşit taksitlerle ödenmesini, taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde tüm taksitlerin bir defada tahsiline karar verdi.

'BÖYLE ADALET OLMAZ'

Kararın açıklanmasından sonra ölen işçilerden Şahin Baykal'ın babası Ahmet Baykal, "Oğlum boşuna mı öldü? Böyle adalet olmaz" dedi. Duruşmadan sonra bir açıklama yapan işçilerin avukatı Emine Arslan Avcı, soruşturmanın yeterince yapılmadığını ileri sürdü. Emine Arslan Avcı, "Verilen ceza tatmin edici olmadı, temyiz edeceğiz. İçişleri, Enerji bakanlıkları gerekli soruşturma izni vermediği için bazı kişiler hakkında takipsizlik kararı verildi. Anayasa Mahkemesi'ne başvurduk. Bir sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğiz. İşciler zorla, baskı ile buraya gönderilmiş. 'Arızayı yapacaksınız' denilmiş. Buna rağmen işçilere kusur verilmesini anlamak mümkün değil" diye konuştu.

Öte yandan ölen TEDAŞ görevlisi Mustafa Arifoğulları'nın oğlu Arif Arifoğulları ise "Böyle adalet olur mu? Hem öldüler hem de kusurlu bulundular. Sanıklara verilen ceza böyle olmamalıydı. Ayda taksitle ödeyecekleri 1518 lira 75 kuruşluk ceza ile kurtuldular. Ben 6 sanığa verilen cezayı toptan ödemek istiyorum" dedi.




DHA