GÜRKAN AKGÜNEŞ İstanbul



Yapılan bir düzenlemeyle milletvekilleri ve gazetecilerin “yıpranma payı” olarak bilinen fiili hizmet zammı haklarının geri verilmesi, hakim ve savcıları da harekete geçirdi. İş yükü nedeniyle eve dosya götürmek zorunda kalan, sık sık gece nöbeti tutan yargı çalışanları, muaf tutuldukları “yıpranma payı”nın kendilerine de tanınması için TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i mesaj yağmuruna tutmaya başladı. TBMM’ye yönelik bir mektup kaleme alan ve mektubunu “adalet.org” sitesine koyan Kayseri Hakimi Necati Daştan’a çok sayıda yargı mensubu destek verdi. Hakim ve savcılar, altına kendi isimlerini yazdıkları mektubu TBMM’ye iletmeye başladı.

“Sayın Başkan ve Sayın Milletvekilleri” hitabıyla başlayan mektupta özetle şu ifadeler yer alıyor:

“Yargı mensuplarının yıpranmayı hak edip etmediklerinin idraki, ancak kürsüde bu görevi icra etmekle mümkündür.(...) Ücretsiz nöbetler, bir takım angaryalar, sendrom haline getirilmiş teftiş sistemi, meslektaşların yarısına müptela olmuş meslek hastalıkları, toplumsal hayattan izole edilmiş bir hayatın travmatik etkileri ve reel dünyanın çok gerisinde kalmış özlük hakları ile bu mesleğin yıpranmadığını iddia etmek vicdan sahibi gönüllerin kaldıramayacağı bir yüktür.”



‘Tükeniyoruz’

Bazı hakim ve savcıların konuya ilişkin sitede yer alan yorumları da şöyle:

Yaşar Tanrıverdi (Cumhuriyet Savcısı): Bu haberi okurken ömrümde 10 yıllık bir yıpranma daha oldu. Her gün vatandaşa hakkını vermeye çalışıyoruz, kendimizi paralıyoruz bu iş için...”

Fehmi Özdemir (Hakim): “Yıpranmıyoruz, tükeniyoruz.”

Figen Demir (Hakim): “Ben hala fiili hizmet zammının yasama üyelerine verilip yürütme ve yargı organlarına verilmemesinde anayasaya aykırılık olduğunu düşünüyorum.”

adalet.org