Ticaret Bakanlığı, hesap işletim ücretinin yasal dayanağının ortadan kalktığını hatırlatarak, tüketicilerin ücreti tahsil eden bankalardan iade talebinde bulunabileceklerini belirtti.

Ticaret Bakanlığı, hesap işletim ücretlerinin iptaline ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada Danıştay 15. Dairesi’nin bankaların hesap işletim ücreti almasını düzenleyen yönetmelik hükmünü iptal ettiği hatırlatıldı.

Bakanlık, bu kapsamda hesap işletim ücretinin yasal dayanağının ortadan kalktığını belirterek, tahsil edilen ücretin iadesine ilişkin olarak, tüketicilerin öncelikle ücreti tahsil eden bankalardan iade talebinde bulunmaları gerektiğini kaydetti. Açıklamaya göre tüketicilerin, ücretin iade edilmemesi durumunda ispatlayıcı bilgi ve belgeler (dekont ve hesap ekstrası örnekleri vb.) ile uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak (2018 yılı için 6 bin 860 TL’ye kadar) Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru dilekçesi ile şahsen, avukat marifetiyle veya e-devlet üzerinden https://tuketicisikayeti.gtb.gov.tr adresli internet sitesinden müracaatta bulunmaları da mümkün olacak.

"DOLANDIRICILIKLARA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI"

Öte yandan Ticaret Bakanlığı, geçmişe dönük bu ücretlerin iadelerinin sağlanması adına farklı iletişim kanallarından (kısa mesaj, telefon, e-posta vb.) tüketicilere ulaşarak danışmanlık hizmeti verilebileceği, tüketici hakem heyetlerinde dosya açılmasına aracı olunabileceğine ilişkin taleplere itibar edilmemesi, bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması, nüfus cüzdanı, kredi kartı ve adres bilgileri gibi kişisel bilgilerin paylaşılmaması konusunda da tüketicilere uyarıda bulundu.

Açıklamada, bu tür durumlarla karşılaşan tüketicilerin konuyu Bakanlığa, emniyet birimlerine ve savcılıklara bildirmesinin önem arz ettiği belirtildi.

Odatv.com