Kadına şiddeti önlemek için mecliste kurulan komisyonda konuşan AKP'li İsmet Uçma'dan yangına körükle gidecek bir öneri geldi. Kadına şiddet için geliştirilen panik butonunun kaldırılması gerektiğini savunan Uçma,  “Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz. Birine bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar, yapanı ifna (yok etmek) eder” dedi. Uçma'nın önerisi vekiller tarafından sert tepkiyle karşılandı.

Hürriyet'ten Umut Erdem'in haberine göre TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu üyesi İsmet Uçma kadına şiddeti önleme yönünde akıl almaz önerilerde bulundu. Uçma, acil durumda müdahaleyi kolaylaştıran panik butonu yerine “mahalle” modelini önererek şunları söyledi:

“Polis geldiğinde beyefendi geçici hiddete kapılmış olduğunda, hanımefendi de bunu değerlendirdiğinde; örneğin sabah kahvaltısını yaparken ya işte ‘Yüzüme baktın, psikolojimi bozdun’ diye karakolu aradığında 6 ay uzaklaştırma alıyorsa, burada başka bir gerginliğe sebebiyet veriyoruz demektir. Butonları biz örnek aile ve insanlardan oluşturabiliriz. Mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz, o mahallede birisine yönelik bir şey yapılıyorsa herkes ona sahip çıkar ve hakikaten de yapanı neredeyse ifna eder.”

'BİZLER CEZALARI ARTIRMAK İSTERKEN...'
Komisyon üyeleri ise Uçma’nın “Butonları biz örnek aile ve insanlardan oluşturabiliriz, mahallenin namusu diye bir şey geliştirebiliriz” sözlerine sert tepki gösterdi. Vekillerin tepkileri şöyle oldu:

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer: Bizler, namus cinayetleri tahrik indiriminden yararlandırılmasının’ mücadelesini verirken; ‘mahalle namusu’ gibi bir kavramı ortaya atmak bile son derece tehlikeli. Şiddeti önlemek mahallelinin değil, devletin görevi.”

'ERKEKLER KOMİSYON'DA YER ALMASIN'

HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan: “Mahallenin namusu adı altında pek çok genç kadının katledildiğini biliyoruz. Erkeklerin de bu komisyonda yer almasını doğru bulmuyoruz.”

'O ZAMAN İSTEDİĞİMİ VURABİLİRİM!'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel: “Namus soyut bir kavram ve herkes istediği gibi doldurabiliyor. O zaman ben namusu, kendime göre yorumlayıp istediğimi vurabilirim.”


http://www.birgun.net/news/view/akpli-vekilden-kadina-siddeti-bitirecek--cozum-panik-butonunu-kaldiralim-isi-mahalle-namusu-cozsun/12780