690 sayılı KHK ile gelen tek yenilik; 685 sayılı KHK’nin yürürlük tarihinden önce mahkemelerden açılan dava dosyalarının Ohal İnceleme Komisyonu’na devredileceği düzenlemesidir.
Ohal İnceleme Komisyonuna ilişkin diğer düzenlemeler 685 sayılı KHK’de var olanların daha net bir dille yazılmasından ibarettir.
685 sayılı KHK’nin geçici 1 inci maddesinin 3 üncü fıkrasına göre OHAL İnceleme Komisyonunun alanına giren konularda yargı mercilerine başvurmuş veya dava açmış olanlar için KHK’nin 7 inci maddesindeki usul ve esaslar uygulanacaktır, yani önce OHAL İnceleme Komisyonu daha sonra idari yargı, AYM’ ye bireysel başvuru ve AİHM..
690 sayılı KHK bu düzenlemeyi daha anlaşılır hale getirmiştir.
 690 sayılı KHK’ye göre;
MADDE 56 – 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 1 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.
“Bu dosyalar hakkında yargı mercilerince karar verilmesine yer olmadığına ve tarafların yaptıkları masrafların üzerlerinde bırakılmasına dosya üzerinden kesin olarak karar verilir, vekâlet ücretine hükmedilmez. Bu dosyalar, yeni bir başvuru şartı aranmaksızın incelenmek üzere Komisyona gönderilir.”
Artık ihraçlara karşı iç hukuk yolunun komisyonla başlayacağı açık ve nettir.
http://www.adaletbiz.com/adalet/ohal-inceleme-komisyonundan-once-acilan-davalar-ne-olacak-h126197.html
Peki, Ohal İnceleme Komisyonu kamudan ihraç edilenlerin bütün hak kayıplarını ve ihlallerini karşılayacak konumda mıdır?
Tabii ki hayır!
Komisyonun görevleri 685 madde 2  de tanımlanmıştır.
MADDE 2 – (1) Komisyon, olağanüstü hal kapsamında doğrudan kanun hükmünde kararnameler ile tesis edilen aşağıdaki işlemler hakkındaki başvuruları değerlendirip karar verir.
 a) Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.
 b) Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.
c) Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.
 ç) Emekli personelin rütbelerinin alınması.
(2) Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de Komisyonun görev alanındadır.
 (3) Bu maddede belirtilen işlemlere bağlı olarak olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerde yer alan ilave tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında ayrıca başvuru yapılamaz.
Görüldüğü gibi komisyonun görevleri arasında silahlı terör örgütü üyeliği, irtibatı veya iltisaki olduğu iddiası ile kamudan ihraç edilenlerin uğradığı maddi ve manevi zararların tazmini bulunmamaktadır.
Kişiler, savunmasız, yargısız silahlı terör örgütü üyesi olarak ilan edilerek toplumdan dışlanmış, aşağılanmış ve suçlu gösterilmiştir.  Kişilerin sonradan suçsuz olduğuna karar verilmesi halinde maddi ve manevi tazminat hakları olması gerekir. Ayrıca kişiler suçsuz olduklarını kanıtlamak zorunda olmadıkları halde aklanıncaya kadar kamu görevinde çalışmaktan yasaklandığı gibi silahlı terör örgütü mensubu olmakla suçlandıkları için özel sektörde iş bulmaları da nerede ise imkansız hale gelmiştir.
Yargı kararı olmaksızın kişilerin pasaportlarına el konulmuş ve seyahat özgürlükleri kısıtlanmıştır.
 Mesleki ruhsatları, belgeleri ve çalışma izinleri iptal edilmiştir.
OHAL İNCELEME KOMİSYONU bütün bu hak ihlallerini giderecek bir hukuki statüye sahip değildir.
Kamudan ihraç edilenlerin hepsinin ihraç gerekçesi aynı, hiçbirinin bir diğerinden farkı yok.
İhraç gerekçesi:
“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisaki yahut bunlarla irtibatı olan ve ekli (1) sayılı listede yer alan kişiler kamu görevinden başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın çıkarılmıştır. Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmaz. Haklarında ayrıca özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilir.”
http://www.adaletbiz.com/ozel-hukuk/ohal-inceleme-komisyonu-h133402.html,
Açıklanan nedenlerle kamudan ihraç edilenler ihraç işlemine karşı OHAL İnceleme Komisyonuna başvurabilecektir.
Diğer hak ihlallerin içinse AİHM’e başvurulabilir.
Dava dosyaları OHAL İnceleme Komisyonuna devredilecek olanlar ne yapacak?
Dava dosyaları komisyona devredilenlerin ayrıca bir dilekçe ile OHAL İnceleme Komisyonuna başvurması gerekir. Çünkü İdari yargı ve AYM ile Ohal İnceleme Komisyonunun işlevleri, çalışma ve karar oluşturma yöntemleri farklıdır. Komisyona daha farklı bir formatta ve içerikte dilekçelerle başvurulması gerekir.
KHK'ler için AİHM'e başvuru süresi ve sürenin başlaması
690 sayılı KHK'den sonra istisnasız bütün ihraç KHK'lerine karşı AİHM'e dava açma süresi 690 sayılı KHK'nin yayımı tarihinden itibaren 6 aydır. Çünkü 690 sayılı KHK iç hukuka yeni bir boyut getirmiştir. 
 Avukat
,
Biz Hukuk