Adalet Bakanlığı müfettişleri, İstanbul Adalet Sarayı'nda bazı bilirkişilerin hak edişlerinin çok üzerinde dosya alıp 20 milyon TL haksız çıkar sağladığını tespit etti. Diğer adliyelerde de incelemeler yapılacak

Adalet Bakanlığı İstanbul Adliyesi'nde bazı bilirkişilerin hak edişlerinin çok üzerinde dosya alarak haksız kazanç sağladıklarına yönelik ihbarlar üzerine soruşturma başlattı. İki Adalet Bakanlığı müfettişi tarafından yürütülen soruşturmada çerçevesinde İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı'nda yapılan inceleme sonucu korkunç bir tablo ortaya çıktı. Komisyon bünyesinde görevli 10 uzman personelin 4 ay süren incelemeleri sonucu bazı bilirkişilerin hak edişlerinin neredeyse 3 katı dosya aldıkları mahkemelerce bu kişilerin adeta kayırıldıkları belirlendi. Bilirkişilere yönelik haksız hak edişin faturasının 20 milyon TL olarak belirlendi. Soruşturma sonucunda hazırlanan raporda bilirkişilik işinin maddi vurgun basamağı haline dönüştürüldüğü belirtildi. Yapılan tespitlerde bilirkişilerden K. A. A.'nın bin 827 dosya karşılığı toplam 304 bin TL, İ.D.'nin bin 255 dosya karşılığı 482 bin TL, Z. Y.'nin bin 235 TL karşılığı toplam 590 bin TL, M. T. Ö.'nün bin 85 dosya karşılığı 380 bin TL ödeme aldığı tespit edildi. Bilirkişi listesinde adı bile bulunmayan A. D. isimli kişiye bile 150 dosya verildiği ve 40 bin TL ödeme yapıldığı belirlendi. Yapılan araştırmada mahkemelerden hak edişlerinin çok üzerinde dosya alan bilirkişilerin bu işi sektör haline getirdikleri taşeron olarak tabir edilen bilirkişilere dosyayı inceletip altına imza attıkları belirlendi.

MAHKEMELER MERCEK ALTINDA

Müfettişler bilirkişilerin kim ve kimler kanalı ile hangi yöntemleri kullanarak fazla dosya aldıklarını araştırıyor. Özellikle Ticaret Mahkemeleri'nde yoğunlaşan şüpheler üzerinde titiz bir inceleme sürdürülüyor. Şimdilik sadece İstanbul Adalet Sarayı bünyesindeki bilirkişiler çerçevesinde yapılan incelemenin önümüzdeki günlerde İstanbul'daki diğer adliyeleri de kapsayacak şekilde genişletileceği belirtiliyor.

Sabah