GECİKME ZAMMI İLE GECİKME FAZİNİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN.

İŞTE FARKLARI

Mükellefler tarafından Gecikme zammı ve gecikme faizi çoğunlukla birbirlerine karıştırılmaktadır. Peki bu kafa karışıklığına yol açan gecikme zammı ve gecikme faizi nedir? Hangi aşamalarda gecikme faizi, ya da gecikme zammı ile karşı karşıya kalırsınız.

GECİKME FAİZİ :

Gecikme faizi 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 112/3 maddesinde düzenlenmiştir. Gecikme faizi, re ’sen, idarece veya ikmalen yapılan tarhiyatlarda, dava konusu yapılmaksızın kesinleşmiş vergilere uygulanır. Gecikme zammı vergilerin normal vade tarihinden tahakkuk ettiği tarihe kadar olan kısmına uygulanır. Ayrıca dava açılması halinde ise Vergi Mahkemesi kararının idareye tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süreler için gecikme faizi uygulanır. Gecikme faizi, cezalar için uygulanmaz.

Gecikme faizi aylık olarak hesaplanır, ay kesirleri dikkate alınmaz.

GECİKME ZAMMI

Gecikme zammı 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51. Maddesinde düzenlenmiştir. Amme alacağının ödeme zamanı içinde ödenmeyen kısmına amme alacağının vadesinin bitim tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanır.

Gecikme zammı kesinleşmiş olan kamu alacakları için uygulanır.

Sadece vadesinde ödenmeyen Vergi Ziya Cezası için gecikme zammı uygulanır. Diğer cezalar içinde gecikme faizinde olduğu gibi gecikme zammı da uygulanmaz.

Gecikme  zammı, gecikilen her ay için ay ayrı hesaplanır, ay kesirleri için de günlük olarak hesaplanır.

Gecikme zammı ve gecikme faizi hesabında kullanılan oran aynıdır.

SMMM Yeşim TURAN