ARABULUCULUK SİSTEMİ GELİYOR

Yatırımları ve ticareti daha da geliştireceğiz.

Arabuluculuk sistemi getireceğiz. Belirli bir düzeye kadar hak ihlalleri için bu mekanizmayı kullanacağız.

Sadece bilirkişiye emanet edilmiş bir yargı sistemi ile bir yere varamayız. Bir destek unsuru olabilir. Düşürülecek ve buna göre kanun mecliste kanun geçecek yargılamada ciddi bir hızlanma yargılama süreleri kısalmış olacak.

Benzer bir şekilde noterlik sistemini de yeniden düzenleyeceğiz. Yargılama sürelerinin kısaltılması asıl hedeflerimizden biri. Vatandaş ne diyor.

Geç gelen adalet adalet değildir. Bunu ilk 15 Temmuz darbecilerinden başlıyoruz. Darbeye karışanlar belli kim olduğu belli. Süratle darbeye karışmış olanları belgeleri bilgileri ortada bunları bekletmeye lüzum yok. Darbeciler davaları uzatmak için başkalarının isimlerini veriyorlar işi sulandırmaya çalışıyorlar. Darbecilerin yargılaması süratle yapılacak.

Uzlaşma mekanizması geliyor. Mahkemeye gitmeden burada mahkemeye gitmeden bir sistem kurulacak. Orada uzlaşacaklar helalleşip gidecekler. Mahkemeleri lüzumsuz yere meşgul olmayacak.

İŞ YERİ AÇACAKLARA BELGE KOLAYLIĞI

Esnafların iş yerleri açmasında sorun var. Belediyeler hatrını soruyor bakanlık hatrını soruyor. Orada burada işe başlayınca sen sağ ben selamet bunları şimdi basitleştiriyoruz. İşlemleri bir yerden olacak. Hem Sağlık Bakanlığı… Çalışma sosyal güvenlik bakanlığı sıhhi müesseseler bilmemnesi 30 tane ayrı ruhsat var. Tek merkezden halledilecek bunlar.

Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim olacak

Herkesin elinde telefon sürekli bir şeyle meşgul. Bunun için de yol lazım. Yol sadece otomobillere yol lazım değil. Akıl yollarının şerit sayısı 2 şeritle olacak gibi değil. Binlerce şerit bilgi demek bir adım öne geçmek…

BÜYÜME EN AZ YÜZDE 5

Firmalar ihracat artışını sağlamayı taahhüt ederlerse onlara ilave teşvikler sağlanacak.

2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız. Bu vazgeçilmez bir hedef. Onun için büyüme oranlarını mutlaka 2017’den 2019’a kadar yukarıya çekeceğiz. Yüzde 5’in altında olmayacak.

Orta Vadeli Program’ın 5 tane temel amacı var bunlardan bir tanesi istikrar. Siyasi istikrar ekonomik istikrar. Siyasi istikrar var mı var. Ama bu kez hükümetimize tam desteği var bunu 15 Temmuz’da en iyi şekilde gördük. Millet ay yıldızlı bayrağını alarak meydanlara indi.

İstikrar olunca kapsayıcı bir büyümeyi de gerçekleştireceğiz. Büyümenin kalitesinden bahsediyoruz. Böyle saman alevi gibi birden bire büyüyorsunuz. Tamamen tüketime bağlı, ürün bazlı büyüme bu kalıcı olmaz. Katma değer üreten fark oluşturan mukayese üstünlük sağlayıcı bir alt yapı oluşturmak. Çeşitliliğini artırmak kalitesini artırmak.

Herkesin yaptığını yaparsanız fazla bir şey öğrenemezsiniz. Çok az kişinin yaptığını yaparsanız bir adım öne geçersiniz.

ENFLASYON HEDEFİ

Diğer bir konu istikrar var kapsayıcı büyüme var bunun için ne lazım. Enflasyonu düşürmek lazım. İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek bu sene büyük bir farklılık olmazsa. Öngörülemeyen bir şey olmazsa yüzde 7.5 seviyesinde bir enflasyon ile sezonu kapatacağız. Seneye hedef yüzde 6-6.5 daha da azalıyor sonra yüzde 5 görüyorsunuz kademe kademe… Enflasyonu düşürmek en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.

Daha yeni işe başlamıştım yüzde 135’i gördük. Enflasyon sabah parayı alan dövizcilere koşuyordu öğlen olmadan kar ettiğini zannediyordu. Öyle günlerden bu günlere geldik. Bu konuda kararlıyız enflasyonu mutlaka sürdürülebilir düşük bir orana çekeceğiz. Bu büyüme için çok önemli. Cari açık sattıklarınızla aldıklarınız arasındaki fark, döviz açığımız dış ticaret açığımız şu kadar paramız var.

Ne yapacağız ihracı artıracağız. Üretimi artıracağız. Daha çok satacağız. Satarken azimli alırken nazlı olacağız. İçeride yaptığımız bir şey varsa fuzuli yere dışarıdan almayalım. Pahalı pahalı da milletin almasına gönlümüz razı gelmesin.

‘FARK OLUŞTURMAK LAZIM’

Belirli destekler var mevcut destekler üzerine destek olacak. Eximbank’ın desteklerini üç katına çıkarıyoruz. Eskiden 1 milyar TL idi 1 milyar dolara çıktı.

Böylece cari açığı azaltma yönünde kararlı ekonomimizin rekabet gücünü artıracağız.

Rekabet gücü artmayınca sürdürülebilir bir kalkınma bir büyüme mümkün hale gelmiyor.

Harcı alem üretim herkes yapıyor. Herkes ihracatçı oldu. Dünyanın bir çok ülkesi onlardan satın alırdı. Çantasını eline alan satıyor. Pazar daraldı. Fark oluşturmak lazım. Teknolojiye yenilikçiliğe yatırım yapmamız gerekiyor.

Mali disiplin vazgeçilmez. 2003’ten beri söylüyoruz ve uyguluyoruz. Mali disiplin demek savurganlık yok. Nereye ne para lazımsa onu vereceğiz. Hesabımızı kitabımızı düzgün yapacağız. Eldeki parayla ihtiyaçları karşılayacağız. İktisadın en bilinen kuralı ihtiyaçlar sınırsız kaynaklar sınırlı. Sınırsız ihtiyaçlarda öncelikler belirlememiz lazım. Kaynaklarla bu ihtiyaçları sağlamamız lazım.

BÜYÜMEDE STRATEJİLER

1) İnsan kaynak kapasitemizi geliştireceğiz

Daha iyi eğitim. Mesleki konularda sadece okul değil iş hayatında da iş öğrenmeye devam edeceğiz. Bizim petrolümüz yok. Mutlak üstünlüğümüz yok. Mukayeseli üstünlüğümüz var, genç nüfusumuz. Genç nüfus güç demektir. En büyük zenginliğimizdir. Gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. Türkiye’nin kalkınmasının lokomotifi gençler olarak görüyoruz. İnsanımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz.

2) İş gücü piyasası daha etkin hale gelecek

Yollar havalimanları köprüler demiryolları hastaneler okullar Türkiye’nin her tarafına doğusunda batısında hiç bölge farkı gözetmeksizin aynı standartta altyapıyı her yere yaptık.

3) Kurumsal kalitemizi iyileştireceğiz

Devletin iş yapma alışkanlıklarını milletin beklentilerine uygun hale getirilmesi. Emreden talimat veren değil. Milletin işini geliştirmesine yardımcı olan bir devlet.

OVP içinde neyi hedefliyoruz. Büyümenin artarak devam etmesini n. Kişibaşına gelirin artması. Yeni iş aş alanları oluşturulması. Yani istihdam. Okuldan mezun olan gençlerimiz var bunların iş bulması istihdam edilmesi için sürekli yatırım yapılması lazım.

Borcunuzun milli gelire oranını düşürebilirsiniz. Hem de büyüyebilirsiniz. Şimdi borcu oranı milli gelire yüzde 35’in altında .

BÜTÇE AÇIĞI

Cari açığımızı azaltmışız, büyümeyi sürdürmüşüz. Zaman zaman sıçramalar olmuş. Hep kontrol altında devam etmiş.

2017 için bütçeyi yaptık 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak. Bütün bakanlıklardaki yöneticilerimiz yoğun bir gayret gösterdiler.

2017’de bütçe açığını yüzde 2’nin altında tamamlamış olacağız.

Turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı. Bir darbe geçti. Terörle mücadele 1 Kasım seçimlerinde vatandaşa verdiğimiz vaatler vardı. 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret vergi kolaylıkları gençlere teşvikler ciddi anlamda bir kaynak aktarımı söz konusu oldu. Tarımda da maalesef kurak bir yıldı. Bütün bunlara rağmen bütçe açığını yüzde 2’nin altında 1.6 düzeyinde tutmayı başardık. Bu büyük bir başarıdır. Bunun için maliye bakanlığımız başta olmak üzere teşekkür ediyorum. Bu yükseğe çıksaydı diğer yıllar bunun bedelini ödeyecekti. Çok kısa süre içinde bu düzeyde tutmayı başardık. Bu bütçe açığı göreceli olarak devam edecek. 2017’de bilerek 1.9’u hedefliyoruz. Neden yaptığımızı biliyoruz. Bunun detaylarını kamuoyu ile paylaşacağız.

‘KUZEY KORE GİBİ OLURUZ!’

Türk ekonomisinin temeli sağlam. Bir göstergeyle oynamakla ekonominin bütün parametreleri olumsuz etkilenmiyor. Kaynaklarımız sağlam, beşeri kaynaklarımız sağlam, altyapımız sağlam, özel sektörün başarısı var. Sınırlamızı kapaksak kimseyle alışveriş yapmasak hiç bir derdimiz olmaz. Hiç bir şey olmaz. Ama elde de hiç bir şey olmaz. Dünyadan ayrı bir ülke gibi yaşarız. Kuzey Kore gibi oluruz. Onu da hiç bir vatandaş istemez.

Yatırımlar için kaynak problemimiz yok. Her şeyden kısılır ama yatırımdan kısılmaz. Yatırımcı geçmişi olan bir arkadaşınız olarak söylüyorum. Yatrıımın kalitesi de önemli. Büyümeye katkı sağlayacak yatırımlara çok daha fazla kaynak ayıracağız.

Para harcarsak açık oluyor. Hem büyüyeceğiz. Hem kaynak üreteceğiz. Hem de enflasyonu kontrol altına alacağız. Kararlılık ve istikrarla. İstikrar olunca net kararlar oluyor. Koalisyon olsa A partisi şöyle diyor B partisi şöyle diyor. En basit kararı 1 sene alamıyorsunuz. Bunu alırsak gelecek seçimde bizim parti zararı olur deniyor deniyor sonunda elinizde patlıyor.

1995 böyle oldu. İrade istikrarla ancak mümkündür.

Kalkınma planı devam ediyor. Bütün dönüşüm programı kararlılıkla uygulanmaya devam ediyor. Şimdi bazı uygulamalardan bahsedeceğim.

 

muhasebe