Gümrük Vergisi İki Katına Çıkarıldı 

ABD’den Türkiye’ye yeni yaptırım ile çelik ve alüminyumda gümrük vergisi iki katına çıkıyor.ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’den satın alınan çelik ve alüminyumda gümrük vergisinin iki katına çıkarılmasına onay verdiğini açıkladı.

Türkiye ile İlişkilerimiz İyi Değil

Trump attığı Twitter mesajında, “Türk lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiye’den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim! Alüminyumda bu oran artık %20, çelikte de %50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil!” dedi.

Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatı 2017 yılında 1 milyar dolar olmuştu. Trump’ın Twitter mesajının ardından Dolar ve Euro, Türk Lirası karşısında rekor tazeledi.

Ticaret Hacmi Son 10 Yılda 1.5 Kat Büyüdü

Son 10 yıl içinde ABD ile ticaret hacmimiz 1,5 kattan daha fazla büyümüştür. 2017 yılının ilk 11 ayında ABD’ye ihracatımız 7.2 milyar dolara ulaşmıştır (Bir önceki yıl 6,6 milyar dolar). Ülkemizin ABD’ye ihracatı genel olarak artış eğilimindedir. 2017 yılı ilk 11 ayında ABD’den ithalatımız ise 10.8 milyar dolar olmuştur (Bir önceki yıl 9,8 milyar dolar). Ülkemizde 1.702 adet ABD sermayesine sahip şirket faaliyet göstermektedir.