16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasına ilişkin Hazine Müsteşarlığı’nın yol haritası netleşti. star'dan Ercan Baysal'ın haberine gçre, sigorta şirketlerin fahiş fiyatı bitirmek amacıyla talep ettikleri yasal düzenlemelerin yapılmasının ardından 1-2 aylık fiyat kontrol süreci başladı. Yüzde 15-20 oranında Zorunlu Trafik Sigortasında indirim olmazsa yeni model devreye girecek.

Milliyet'in haberine göre; Yasal sürecin tamamlanmasının üzerinden 20 gün geçerken, Hazine’nin en geç önümüzdeki ay içerisinde indirim yapılmazsa ikili tedbir mekanizmasını devreye alacağı belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre Hazine’nin elinde bu kapsamda iki yaptırım bulunuyor. Birincisi tavan fiyat uygulamasına gidilmesi ikincisi ise tarifelerin Hazine tarafından belirlenmesi. Tarife sistemi 2008 yılına kadar uygulanıyordu. Bu modelde kamu fiyatları şehirlere göre belirliyor. Örneğin bir otomobilin zorunlu trafik sigortası İstanbul’da 500 TL’ye yapılırken, Hakkari’de 400 lira olarak belirleniyor. Bu tarifelerde sadece düşük oranlı iskonto yapılabiliyor.

DAVA YOLUNA GİTMEDEN ÇÖZÜM

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren torba yasada trafik sigortasına yönelik düzenlemelere gidildi. Zorunlu trafik sigortası uyuşmazlıklarının daha hızlı çözülmesi için yasal düzenleme yapıldı. Bu çerçevede, zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortası için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilecek veya tahkime başvurabilecek.

33 ŞİRKETE SORUŞTURMA

Rekabet Kurumu da zorunlu trafik sigortasına yönelik ön araştırmasında sigorta şirketlerinin rekabet ihlalini tespit etmişti. Rekabet Kurulu, trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren firmalara ilişkin ön araştırmayı tamamlayarak 33 şirket hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma açılmasına kararın bildirilmesinin ardından ilk 30 gün içerisinde yazılı savunma isteniyor. Sözlü savunmanın ardından ise Kurul kararını verecek. Soruşturma sürecinin 6 ay içerisinde tamamlanacağı belirtiliyor. Soruşturma sonucunda şirketlerin haksız olduğuna yönelik karar çıkması halinde tüketiciler ödedikleri fahiş sigorta bedellerini de geri alabilecek.

ŞİMŞEK TAKİP EDİYOR

Sigortacılarla yapılan son görüşmede 1-2 aylık bir gözetim süreci olacağının ifade edildiğine dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Kanun çıktı şirketlerin fiyat indirmesini bekliyoruz. İstedikleri düzenlemeler yapıldı. Şimdi Hazine gidişatı izliyor. Şu an fiyatlarda herhangi bir indirim görünmüyor. Belirli bir süre daha bakılacak. Sonrasında yaptırımlar devreye girebilir” dedi.

FİNANS ÜST KURULLARI BİRLEŞİYOR MU?

Ekonomi yönetiminde 10 yıl önce konuşulan finans üst kurullarının birleştirilmesi konusu yeniden gündeme geldi. Ekonomi yönetiminden herhangi bir resmi açıklama yapılmamasına rağmen İstanbul Finans Merkezi kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu’nun (TMSF) birleşebileceği konuşuluyor. Ekonomi kulislerinde konuşulan bir başta iddia ise üst kurulların birleşmemesi halinde Hazine Müsteşarlığı’nın da içerisinde bulunacağı bir ‘Finans Bakanlığı’ oluşturulmasına yönelik. Söz konusu Bakanlığın kapsamına Ziraat, Vakıflar, Halk Bankası gibi kamu bankalarının da dahil edileceği kulislere yansıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr