Son 10 yılda iktidar partisinden 50 milyar liralık ihale alan iş adamı Mehmet Cengiz’in 424.4 milyonluk vergi borcunun sıfırlandığını ortaya çıkaran gazeteci Fatih Yağmur hakkında Gelir İdaresi Hukuk Müşavirliğinin şikayeti üzerine soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı.

Haberdar.com’dan Arzu Yıldız’ın haberine göre Bakırköy C.Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Gazeteci Yağmur hakkında üç kez ayrı ayrı yakalama kararı çıkardı. Yağmur, kendisi ile ilgili devam eden bir başka davada ifade vermek için adliyeye gittiğinde hakkında yakalama kararı bulunduğunu öğrendi.

Daha sonra soruşturmayı yürüten savcıya ifade verdi ve hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı. Habere konu olan Mehmet Cengiz’in vergi borcunun sıfırlandığına ilişkin belgeler yayınlandığı halde, soruşturma geçiren Mehmet Cengiz değil, gazeteci Fatih Yağmur oldu.

Maliye’ye göre sıfırlama işlemi ‘ticari sır’mış

Yağmur hakkında yapılan şikayet haberin gerçekliğinin de kabulü niteliğinde oldu. Zira Yağmur için Gelir İdaresi Hukuk Müşavirliği tarafından 14.05.2015’de yapılan suç duyurusunda, “kurum tarafından bir kısım mükellefe resen veya idarece tarh edilen vergi ve kesilen vergi ziyal cezalarına karşı yasal mevzuatta tanınan bir takım hakların uygulandığını, yasa gereği ticari sır niteliği de bulunan bu uzlaşma metinlerinin şüpheli tarafından ele geçirilerek internette “http//fatihyagmur.blogspot.com.tr” adresinde haber konusu yapılarak yayınlandığı ve yasal mevzuata uygun olarak yapılan işlemlerin yanlı yapıldığı İzlenimi oluşturulmaya çalışıldığı…” denildi. Yağmur’un ticari sırrı açık ettiği ile sürülen şikayette vergi borcunun silinmediği, haberin asılsız olduğu gibi bir bilgi yer almadı.

Gazeteci: Kamuoyunun bunları bilmesi gerekir

Yağmur savcılığa verdiği kısa ifadesinde şunları söyledi:  “Söz konusu tutanaklar TBMM çatısı altında da gündeme gelmiş, Mehmet ŞİMŞEK tarafından tutanakların doğruluğu kabul edilmiştir, dolasıyla suç uydurma suçu ve İftira suçu bulunmamaktadır. Gizli kalması gereken belgelerin yayınlanması hususunda konusunda diyeceklerim şunlardır : AİHM ve ilgili Yargıtay kararlarında emsal olduğu üzere kamuoyunu ilgilendiren ve kamu yararı taşıyan belge ve bilgilerin yayınlanması basın özgürlüğü kapsamına girmektedir.

İlgili basın kanununda bu konuya da atıfta bulunmaktadır, yapılan haber halkın haber alma özgürlüğüne yöneliktir, söz konusu tutanakta yayınlanan İsimlerden Mehmet CENGİZ geçen yıllarda kamuoyunda 25 Aralık olarak bilinen soruşturmaya konu olmuştur, bu konuda şahsın kamuoyuna mâl olmuş biri açısından hakkındaki iddiaların araştırılması basının görevidir, haberin suçlamaya konu olması Anayasanın ilgili maddelerine de aykırıdır, soruşturmanın Anayasanın ilgili maddelerine aykırılıktan basın ve ifade özgürlüğü kapsamına girmiş olmasından takipsizlik karan verilmesini talep ederim.”


http://ekonomiekibi.com/haber/detay/37238/mehmet-cengizin-vergi-borcunun-sifirlandigini-aciklamak-sucmus/