Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın açıklamaları sonrasında şubelere akın eden vatandaşların kafası karıştı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın KİT Komisyonu'nda Ziraat Bankası hesap ve işlemlerine ilişkin yapılan yıllık görüşmelerde bir milletvekilinin vatandaşın dosya masrafı ve komisyonlara yönelik şikayetleriyle ilgili sorduğu soru üzerine yaptığı açıklama gündeme bomba gibi düşmüştü.

Aydın, "Komisyonlarla ilgili duruşumuz çok net. Yani bürokrasiden alamadığımız parayı vatandaştan almayacağız. Çalışanlarımıza ve şube yetkililerimizin komisyon limitini artırma yetkileri olmayacak, indirme yetkileri olacak. Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan, bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz" demişti.

Hatta Aydın, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olarak bu uygulamayı sektördeki tüm bankalarla da birlikte yapmak istediklerini söylemişti.

Bu açıklamanın medyada geniş yankı bulması üzerine Ziraat Bankası şubelerine hücum eden vatandaşta bir kafa karışıklığı yaşandı. Sebebi ise aslında yapılan açıklamanın tam olarak anlaşılamamış olmasıydı. Çünkü şubeler, komisyon ve dosya masrafı konusunda gelen müşterilerine "Tüketici Hakem Heyeti"ni işaret ediyordu.

İŞTE İZLENECEK PROSEDÜR

HABERTURK.COM'a da konuyla ilgili gelen çok sayıda telefon üzerine, bu kafa karışıklığını gidermek için Ziraat Bankası yetkilileriyle konuştuk. Ziraat Bankası yetkilileri, Aydın'ın açıklamasının aslında malumun ilamı olduğunu söylüyor. Mevcut durumda zaten bankaların, Tüketici Hakem Heyeti'ne yaptığı savunmaların lehte sonuçlanmadığına dikkat çeken banka yetkilileri, burada kafaları karıştıran noktanın ise vatadaşın izleyeceği prosedür olduğuna dikkat çekiyor.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasanın getirdiği bir zorunluluk olarak masraf iadesi isteyen vatandaşların Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurma zorunluluğu bulunduğunun altını çizen Ziraat Bankası yetkilileri, "Biz bu prosedürü ortadan kaldıramayız. Bu bir yasal zorunluluk. Fakat biz anlaşmazlığın mahkeme sürecine ulaşmadan çözümünü sağlıyoruz. Vatandaşın Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmasının ardından Heyet, bankaya gelip savunmasını yapması çağrısında bulunuyor. Biz savunma hakkımızdan feragat edip, yani hiçbir savunma yapmayıp doğrudan vatandaşa iadesini gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, savunma yapmadığımız için konu hiçbir şekilde mahkeme sürecine bile ulaşmıyor" diyor.

Özetle, bu konuda Ziraat Bankası müşterilerinin izlemesi gereken prosedür tam olarak şu şekilde: Önce masraf iadesi almak isteyen müşteri, Tüketici Hakem Heyeti'ne giderek konuyla ilgili şikayette bulunmak durumunda. Bunun ardından Tüketici Hakem Heyeti, bankaya şikayet konusu masrafla ilgili savunma yapması çağrısında bulunuyor. Ziraat Bankası, bu aşamada savunma yapmayarak masrafı iade edeceğini kabul etmiş oluyor. Eğer Ziraat Bankası bu aşamada savunma yaparsa, konu daha uzun bürokratik süreçlerle dolu bir mahkeme sürecine gidiyor. Fakat banka bu savunmayı yapmayarak, hem mahkeme sürecini kesiyor hem de bürokrasiyi ortadan kaldırarak müşterisine iadeyi gerçekleştiriyor.

"ÖZEL BANKALAR PEK YANAŞMIYOR"

Konuyla ilgili görüştüğümüz KİT Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Turgay Develi, "Siz de takip etmişsinizdir, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın TBB Başkanı olarak gündeme getirdiği bu konuya özel bankalar pek yanaşmıyor. Yani bu durumda ya bu uygulama sadece Ziraat Bankası'yla sınırlı kalacak ya da kamu bankaları için uygulanacak. Biz vatandaşın ağzına bir parmak bal çalınmasındansa, uygulamanın tüm bankacılık sektörüne yayılmasını talep ediyoruz" dedi.

 

Habertürk