Maliye bakanı Mehmet şimşek kayıt dışıyı engellemek maksadıyla yeni açıkladığı proğramı halka duyurdu. vergi tahsilatlarında vergimatikleri getireceklerinin belirtti.

"Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı"nı açıklayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergi oranlarında mühim indirimler yaptıklarını, vergi tahsilatları için banka ATM'leri gibi her bölgeye vergi terminallerinin kurulacağını" söyledi

HER YÜZ ÇALIŞANDAN 35-36'SI KAYITDIŞI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Kayıtdışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı'nı Vergi Denetim Kurulu'nda basın toplantısı ile açıkladı. Şimşek, "Kayıtdışı ekonominin ulusal gelire oranı yüzde 26,5. 2018 yılının sonuna kadar kayıtdışı ekonominin ulusal gelire oranını yüzde 21.5'e düşürmeyi hedefliyoruz. Kayıtdışı istihdamda çok ağırbaşlı bir azalma laf konusu. 2002'de her 100 çalışandan 52'si kayıtdışı idi, bugün her 100 çalışandan sadece 35-36'sı kayıtdışı çalışıyor. Bu da yüksek bir rakam. Burada laf konusu oranı 2018'de yüzde 30'un altına indirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

"VERGİ TAHSİLATI İÇİN ÖDEME TERMİNALLERİ KURACAĞIZ"

Vergi tahsilatını, hizmet kalitesini artırmak amacıyla belirli yerlere ödeme terminalleri kuracaklarını söyleyen Şimşek, ''Yani bankalar nasıl ki müşteriye hizmet vermek için ATM'ler kuruyorsa her tarafa biz de öyle yapacağız.'' dedi.

"AKARYAKIT SATIŞLARI ANLIK TAKİP EDİLECEK"

Akaryakıt sektörünün mühim bir sektör olduğunu ifade eden Şimşek, akaryakıtın her vakit kayıt dışılıkla ilgili mücadelede mühim bir yer tuttuğunu belirtti. Şimşek, ''Çünkü vergi yükü yüksek olduğu için kayıt dışılık cazip. Dolayısıyla bu konuda açıkları kapatmamız gerekir. O nedenle petrol, LPG lisans sahiplerini adalet ve yükümlülüklerine ilişkin düzenlemeler yapacağız. Akaryakıt satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek merkezi bir sistemi yaşama geçireceğiz. Akaryakıt ve LPG taşımacılığında kullanılan siyah, deniz taşıtları boru hatlarından taşınan ürünü yükleme yerinden teslim mahaline kadar takibine olanak sağlayacak bir sistem hazırlayacağız.'' şeklinde konuştu.

"GÜMRÜKLERDE TIR'LARI BİR BÜTÜN OLARAK İNCELEME İMKANI SAĞLAYACAĞIZ"

Eylem planı kapsamında gümrüklerde bir takım tedbirler alacaklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti: ''Gümrük kapıları ve dahil gümrük kapılarını modernize edeceğiz. Bunların bilgi işlem fiziki yapılanma teknik donanım ve hukuki altyapılarını gözden geçireceğiz. Biz bu yıl bütçeye ek nakit koyduk ve bilhassa TIR'ların bir tüm olarak kapıda incelenmesine olanak sağlayan ağırbaşlı bir kaynak sağladık. Kontrol süreçlerini daha etkin hale getireceğiz. İnternet ortamında yapılan işlemler için düzenlemeler getireceğiz."

"VERGİ KAÇAKÇILIĞI SUÇU İŞLEYENLERİ KAMU İHALESİNDEN MEN EDECEĞİZ"

Bakan Şimşek, ayrıca, vergi kaçakçılığı suçu işleyenleri halk ihalelerinden men edeceklerini söyledi. Şimşek, şöyle dedi: ''Kayıtdışı işçi çalıştıranlar ile vergi kaçakçılığı suçu işlemeleri sebebi ile haklarında mahkemece hüküm verilmiş olanları halk ihalelerinden men edeceğiz. İnternet ve bilhassa sosyal medya üzerinden yapılan reklam faaliyetlerinin vergilendirilmesi yönelik lüzumlu hukuki ve teknik altyapıyı oluşturarak takip edeceğiz.''


http://www.mebpersonelleri.com/ekonomi/maliye-bakani-vergileri-boyle-tahsil-edecek-h7726.html