Mehmet Emin Kurnaz / @m_emin_kurnaz /[email protected]

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok şirket arka arkaya konkordato başvurusunda bulunurken, konkordato başvurusu yapan sektörlerin başında inşaat şirketleri yer alıyor. Bu şirketler arasında inşaat sektöründe yüzden fazla projeyle faaliyet gösteren Nuhoğlu İnşaat, elindeki projelerin sözleşmesi 680 milyona liraya dayanan Palet inşaat, sektörde 37 yıldır faaliyet gösteren Ceylan İnşaat gibi firmalar yer alırken, konkordato ilan eden onlarca inşaat şirketinin binlerce müşterisinin ne yapacağı, mağdur olup olmayacağı merak konusu.

BirGün’e konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Fatih Dinler, sözleşmelerin burada kilit önemde olduğuna işaret etti: “Geçtiğimiz iki üç yıl içinde de benzer durumlar oldu aslında, iflas eden şirketler karşısında alacaklıların benzer talepleri oldu. Bugün bu sayılar konkordato ilan edenlerle birlikte arttı. Bununla ilgili yapılması gereken şeyler var. Eğer burada bir daire satın alındıysa öncelikle yapılan sözleşmede konutun teslim edileceği süreçte sözleşmeye bir aykırılık var mı buna bakmak gerek. Şartlarda aykırılık varsa, sözleşme bitimine uyma sorunları oluyorsa ihtar çekmek gerekiyor. İhtar çektikten sonra eğer konkordato ilan eden firma bu sürede itiraz etme sürecine giriyorsa orada hukuki bir süreç başlatılması gerekiyor. Onun dışında sözleşmeye aykırı davranmıyorlarsa normal bir prosedür işliyor demektir.”

konkordato-ilan-edenlerden-ev-alanlar-ortada-kaldi-517394-1.

Örnek dava açsınlar

Konuya dair konuştuğumuz Uluslararası Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sebahattin Doğan ise süreçteki hukuksal problemlere değinerek şunları söyledi: “Öncelikle belirtmek istediğim şey Türkiye’de hukukun bitmiş olduğudur. Buna rağmen biz hukuk arayışımızı bitirmedik. En önemlisi tüketicileri mağdur eden konkordato ilan eden firmaların bu zararı karşılaması gerekiyor. Eğer konkordatoyu devlet kabul ediyorsa ve bu bir haksa, tüketicinin de evini alması haktır. Bu konuda bugünkü mevcut konumda devlet ne kadar tüketicinin yanında olur bunu bilemiyorum. Bu konuda açılmış veya sonuçlanmış bir dava olduğunu bilmiyorum. Ancak özellikle belirtmem gereken şey şu; tüketiciler bir örnek dava açsınlar. Bununla ilgili hukuki sürecin takip edilmesi gerekiyor. Aksi halde sürecin nasıl işleyeceğini kestirmek pek mümkün değil.”

Doğan konkordatonun da suiistimal edildiğini belirterek şöyle devam etti:

“Konkordatonun bugün suiistimal edildiğini de düşünüyorum. Fütursuzca bunu art niyetle kullandığını açıklayanlar da var. Hükümet kurtarmak istediği firmalara göz yumup istemediklerini batırıyor. Konkordatolarla ticaret erbabının hak kullanmasını müsaade eden devlet, tüketicinin de haklarını korumakla mükelleftir. Elimde net rakamlar olmasa da sadece bir firmanın iki bin civarında mağdurunun olduğunu gördüm.”

konkordato-ilan-edenlerden-ev-alanlar-ortada-kaldi-517395-1.

Tüketicinin haklarının esas alınmasının hayati önemde olduğunu belirten Doğan şu tespitlerde bulundu:

“Konkordato sürecini yargı veriyor. Bunun uzun bir süreç olmayacağını kimse garanti edemiyor. Bunlar ticari hukuka giren mevzular ama buradaki alacaklılardan kasıt ticari alacaklılar. Tüketici burada hizmet alan kişi olduğu için bu kişilerin konkordatodan etkilenmemesi gerekiyor. Yargıyı da burada uyarmak istiyorum, mahkeme bu konuda çok titiz davranmalı, özellikle mağdur olan alacaklıların ticari alacaklılardan ayrıştırılması gerekiyor. Özellikle inşaat firmalarından şahsi olarak mal alan kişiler ayırt edilebilir ve bunlar yargıçların inisiyatifinde olan şeylerdir. Ancak bunun için çok acil şekilde örnek dava açılıp biz ticari alacaklı değiliz diyerek tapuların alınması ya da paralarının iadesi talebinin bulunulması gerekiyor.”

Seçim öncesi endekste kararsızlık... Hisselerin 45'i prim yaptı Seçim öncesi endekste kararsızlık... Hisselerin 45'i prim yaptı

Birgun Gazetesi

ŞİRKET BORÇLARIYLA MÜCADELE ?

Çözüm Ofis KOBİ'ler İçin Ücretsiz KONKORDATO Bilgilendirme Toplantıları 

Yapmaktadır. Toplantılara katılmak için 0537 614 62 64 Yeşim Hanım, Rezervasyon yapınız

Çağlayan Adliyesi'nin(İstanbul Adliyesi) tam karşısı

Çözüm Ofis Çağlayan
Çağlayan, no:2/4, Cihanşah Sk, 34403 Kağıthane/İstanbul
(0212) 234 32 69

https://www.google.com/maps/

Mali Sıkıntıdan Çıkış Yolları

*Çeklerinizi ve kredilerinizi ödeme güçlüğü içerisindeyseniz,

*Çeklerinizin yazılması, icra ve hacizlerin başlaması an meselesi ise,

*Çözüm için size önerilerimiz olacak.

Çözümler ve öneriler için tıklayınız