İflas ertelemenin yasaklanması sonrası gündeme gelen yeni konkordato uygulamasına ilişkin konuşan Avukat Satılmış Şahin “hem borçlunun hem alacaklının konkordato talebinde bulunma yetkisi” var dedi.

BİRER ekonomik değer taşıyan işletmelerin üretime katkı sağlayıp istihdam yarattıklarına işaret eden Av. Şahin “Örneğin, borçlu gıda ticareti yapan bir işletmeye sahipse ‘hemen iflası’ halinde elindeki stokların hiçbir değeri kalmayacak ve hepsi çöp olacaktır.Bu malların iflas yoluyla satılarak para çevrilip alacaklara ödenmesi hayalden başka bir şey değil. ‘İflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçe ile borçlu hakkında konkordato işlemlerini başlatılmasını isteyebilir’ hükmü incelendiğinde hem borçlunun hem alacaklının konkordato talebinde bulunma yetkisi vardır. Ancak alacaklının konkordato isteme şartları daha ağır gözükmektedir” şeklinde konuştu.

DERNEKLER DE TALEP EDEBİLİR
Av. Şahin açıklamasının devamında “Geçmiş benzer uygulama olan iflas erteleme talebinde bulunma yetkisi yalnızca sermaye şirketlerine tanınmış iken, yeni düzenleme ile özel kişilerde konkordato talep edebiliyor. Tacir olup olmamasına bakılmaksızın ‘her hangi bir borçlu’ konkordato talebinde bulunabilir. Örneğin dernek ve vakıflar da konkordato talep edebilirler. Hatta tacir olmayan özel şahıslar da bu talebi yapabilirler.Borçlarını ödeyememe veya ödeyememe tehlikesi altında olmak yeterli… Ancak borca batık olmayan davacı, sadece ‘vade’ konkordatosu isteyebilecek, tenzilat isteyemeyecektir. Davacı, borca batık durumda ise hem ‘tenzilat’ hem de ‘vade’ talep edebilecektir. Borca batık olmanın ve böyle devam etmenin riski de vardır. Konkordato talep eden borçlunun talebinin reddine karar verilmekle kalınmaz, ayrıca borca batıklık devam ediyorsa borçlu ‘iflasa tabi kişilerden’ ise iflasına da karar verilir” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/konkordato-davalari-icin-kritik-bilgiler-40860312