65 yıllık, babadan toruna kalan Galata Kırtasiye iflas etti. Galata Kırtasiye’nin gayri resmi iflası kırtasiye toptancılarını olumsuz etkileyecek, belki de domino etkisi yaparak yeni iflaslara neden olacaktır.

Coşkun Kırtasiye’nin Galata Kırtasiye’den 2 milyon civarında alacağı olduğu ve bu firmanın iflasından en fazla etkilenecek kırtasiye toptancısı olduğu belirtiliyor. Coşkun Kırtasiye kırtasiye toptan sektörünün önde gelen firmalarındandır, hatta en büyüğü olduğu söylenebilir. Coşkun Kırtasiye, sektörün en büyüğü olmanın bedelini sektörde en fazla batak veren firma olmakla ödüyor. Coşkun Kırtasiye’nin son yıllarda kırtasiye sektöründe yaşanan olumsuzluklar nedeniyle büyük oranlarda bataklar verdiği bildiriliyor.

Kırtasiye sektöründe ilk deprem

Kırtasiye sektöründe ilk büyük deprem 12 Eylül askeri darbe yıllarında, 1982 yılında yaşandı. 12 Eylül darbe yönetiminin 24 Ocak Kararlarını tavizsiz uygulamaya başlamasının ilk etkisi finans sektöründe görüldü ve zamanın en büyük, dev bankeri Kastelli battı. Darbe yönetiminin ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı Turgut Özal aynı zamanda 24 Ocak Kararlarının da mimarıdır. Özal, 21 Temmuz 1981 de faizleri serbest bırakınca tefe ve banker piyasaları canlandı. Bankerler ve küçük bankalar aylık % 10 lara varan faizler vermeye başlamışlardı. Finans sektöründe yaşanan bu ani büyüme bir yıl sonra büyük batışlara neden oldu. Ekonomideki bu deprem reel sektörü de olumsuz etkiledi. Kırtasiye sektörünün ilk iflas eden toptan firması Tek Kırtasiye oldu.

Tek Kırtasiye’nin iflasını 3 yıl sonra sektörün devi olan, bugünkü ADEL firmasının patronu ELLİALTI firmasının iflası takip etti. Ellialtı firmasının patronu İhsan Ellialtı ADEL’in ismini oğlu Adnan Ellialtı’nın isminden türetmişti. ADEL, Adnan’ın AD’ı ve Ellialtı’nın EL’inden oluşturulmuştu.

Ellialtı’nın batması Tahtakale’de faaliyet gösteren 200 kırtasiye toptancısını olumsuz etkilemişti. Bugün o 200 firmadan ticari yaşamına devam eden tek bir firma vardır; o da Güçlü Kırtasiyedir.

24 Ocak Kararları ile başlayan serbest piyasa ekonomisi uygulamaları dağıtım ve üretim kanallarında köklü değişimlere neden olmuştur. Bu değişimler sonucu bütün sektörlerde toptancılık mevzi kaybetmiş ve küçülmüştür.

1980 de kırtasiye sektöründe 250 toptancı vardı ve hepsi de çaplı firmalardı.. Şimdi kırtasiye toptancı sayısı bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdadır. Bugün kırtasiye toptan sektöründe lider olan firmaları kısa bir zaman sonra piyasada göremeyebilirsiniz. Kırtasiye sektöründe, yakın gelecekte kırtasiye toptancılarının bir kısmının  imalat sektörüne kayacağı, bir kısmının da iflas edeceği analizleri yapılmaktadır.