Türkiye’nin ihracatta büyük kan kaybetmesi, kurdaki oynaklığın yarattığı baskı şirketlerin geleceğini tehdit ediyor.

Euler Hermes Sigorta Genel Müdürü Özlem Özüner  “İflaslarda bu yıl yüzde 6 artış bekliyorduk. Bunu revize ediyoruz ve yüzde 15’e çıkaracağız” dedi. Geçen yıl 15 bin 100 şirketin kepenk indirdiği Türkiye, iflas sıralamasında Rusya, Brezilya ve Çin’den sonra 4’üncü sıraya yerleşti.

Özlem Özüner, yıl sonunda 17 binden fazla şirketin iflas etmesinin beklendiğini, bu durumun Türkiye’yi kelepir şirket pazarına çevireceğini söyledi. Hafta sonu düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde soruları yanıtlayan Özüner, Türkiye’deki aktiflerin çok ucuzladığına işaret ederek, önümüzdeki dönemlerde satın alım işlemlerinde hızlanma beklenebileceğini kaydetti.

AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATMADI

Özüner, özellikle 2017 yılına işaret ederek, “Yabancılar şu anda daha da ucuzlamasını bekliyor olabilir. Bence 2017 onun için daha uygun bir zemin olacak. Yabancılar pusuya yattı. Aslında Türkiye’deki şirketler de pusuya yatmalı. Çünkü dünyada da işler çok iyi değil ve dünyada da aktif fiyatları düşen ülkeler var. Yani ben niye gidip başka ülkelerde kelepir şirket bakmayayım” dedi.

Özüner’in verdiği bilgilere göre, Türkiye’de sigortalanan sektörler arasında iflasta demir-çelik, gıda ve kimya şirketleri başı çekiyor. Gıdada özellikle bakliyat ve gıda perakendecileri iflasla yüz yüze kalıyor. Özüner, “Büyük yatırımla büyük finansmanla boylarından büyük iş yapan firmalar da batıyor. Türkiye hep yüzde 7-8 büyüyecekmiş gibi düşünüp dev yatırımlar yaptılar. Oysa 2008 krizinden sonra Türkiye’de büyüme hep standart ama yavaşlama var. O yüzden biraz ayağımı yorganıma göre uzatayım tavrı yoktu” dedi.