İflas Ertelemede Kayyumun borçlardan sorumluluğu

Kayyumun sorumluluğu cezai ve hukuki açıdan farklılık gösterir.

İflas ertelemede kayyumun sorumluluğunu amme alacakları ve özel alacaklılar açısından ayrı ayrı ele almak gerekir.

İflas ertelemede kayyumun sorumluluğunu tartışırken kayyumun atanma kararının içeriği önemlidir.

İflas erteleme kararları veya tedbir kararlarında iki tür kayyumluktan söz edebiliriz; yönetici kayyum, denetçi kayyum.

Uygulamada mahkemeler karma bir sistem uygulamakta, denetçi kayyumlara şirket yöneticilerinin kararlarını onama yetkisi de vermektedirler.

Cezai Sorumluluk

Onama yetkisi kayyumlar için hem cezai ve hem de hukuki açıdan önemli sorumluluklar doğurabilir. Kayyumlar sahte bir alıma veya satışa onay vermekle SMİYB(naylon fatura) suçundan suça iştirakten sorumlu tutulabilirler.

Kamu borçlarında sorumluluk

VUK 10. Maddeye göre işlemleri onama yetkisi olan kayyumlar hatalı muhasebe kayıtları nedeniyle doğacak kamu borçlarından sorumlu olabilecekleri gibi V.U.K 341, 344, 359’uncu maddelere uyarınca vergi zıyaından da sorumlu olabilirler.

Özel hukuk

Aynı şekilde kayyumlar yöneticilerin alacaklılara bilerek zarar vermelerinden sorumlu tutulabilirler.

Kayyumları ceza ve hukuki sorumluluğunu burada pratik bir yöntemle ele aldık.  Kayyumların sorumluluğu çok uzun tartışılabilecek bir konudur. Bugüne kadar bazı hususun uygulanmamış olması bundan sonra uygulanmayacağı anlamına gelmez.

Rahmi Ofluoğlu

0549 452 42 01

[email protected]

NOT:

Baktığımız iflas erteleme davalarında biz öncelikle defter ve kayıtlardan doğabilecek hukuki ve cezai sorumluluklar üzerinde duruyoruz.

Alacaklıların vekili isek iflas ertelemedeki firmaların iflas erteleme dosyasındaki bilanço ve iyileştirme projelerini, kayyum raporlarını inceliyor, yetkili kayyum ve ortakların sorumluluğu olup olmadığını araştırıyoruz. Bu yöntem iflas ertelemedeki firmalardan alacak tahsili açısından etkili bir yöntemdir.