TL’deki erime nedeniyle zam yağmuru yaşanırken, yabancılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı için gerekli bedel yüzde 75 oranında düşürüldü.

Dolardaki yükseliş nedeniyle iğneden ipliğe her şeye zam gelirken yabancılara vatandaşlık bedeli “ucuzlatıldı.” Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik değiştirildi. Şartları taşıyan yabancıların Türk vatandaşlığı kazanıp kazanamayacağına Cumhurbaşkanı tarafından karar verilecek.

Eskiden 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı gerçekleştirenlere Türk vatandaşlığı veriliyordu. Değişiklik ile bu rakam 500 bin dolara düşürüldü. Ayrıca paranın dolarolması da şart değil. 500 bin dolar karşılığı döviz ya da TL yatırımı yapanların başvuruları da kabul edilecek.

1 milyon dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şehri konulmak şartıyla satın alanlara da vatandaşlık veriliyordu. Buradaki rakam da 250 bin dolara düşürüldü. Burada da 250 bin dolar karşılığı döviz ya da TL de kabul edilecek. Yabancılar en az 100 kişilik istihdam oluşturduklarında Türk vatandaşlığı alabiliyordu. Bundan böyle 50 kişilik istihdam oluşturan yabancılara da vatandaşlık verilecek.

Eskiden en az 3 milyon dolar mevduatı 3 yıl tutma şartıyla Türkiye’deki bankalara yatıranlar vatandaşlık alıyordu. Artık 500 bin dolar getirip bankalara yatıranlar vatandaşlık alabilecek. 500 bin dolar karşılığı döviz ya da TL yatıranlara da aynı hak tanınacak. En az 3 milyon dolar tutarında devlet borçlanma araçlarını 3 yıl tutmak şartıyla satın alanlarda koşul, 500 bin dolara düşürüldü. Eskiden en az 1 milyon 500 bin dolar tutarında gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payı alan ve 3 yıl süre ile elinde tutanlara vatandaşlık veriliyordu. Buradaki miktar da 500 bin dolara indirildi. Burada da paranın dolar olması şart değil. Dolarkarşılığı döviz ya da TL de olabilecek. Parasal değerlerin belirlenmesinde Merkez Bankası’nın efektif satış kurunun yanı sıra çapraz döviz kuru da esas alınacak.

Komisyon kurulacak

Yabancıların vatandaşlık başvurularını takip etmek için İçişleri Bakanlığı içerisinde, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulabilecek. Belirtilen süreleri tamamlamak şartıyla yabancılar yatırım türleri arasında geçiş de yapabilecek.

[Haber görseli]

Yabancıya rekor satış

Ekonomik zorluklar nedeniyle yerlilerin konut alımı hızla düşerken, yabancılara yapılan konut satışları ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129.6 artarak 3 bin 866 oldu. Sözkonusu satışlarda ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 675 konut satışı ile Antalya, 307 konut satışı ile Bursa, 305 konut satışı ile Ankara ve 263 konut satışı ile Yalova izledi. Ağustosta Irak vatandaşları Türkiye’den 944 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 394 konut ile İran, 275 konut ile Suudi Arabistan, 271 konut ile Kuveyt ve 192 konut ile Rusya Federasyonu izledi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1088156/Her_sey_zamlanirken_vatandaslik_ucuzladi.html