Okurumuz Ahmet İyigün, önemli bir noktaya temas etmiş. Önce okurumuzun elektronik postasını okuyalım: “ Ali Bey merhaba. Kuaförüm geçen yıl bir çalışanım beni dava etti. Dava sonlanmadan aramızda anlaştık ve 30 bin lira kıdem tazminatı ödedim. Bu ödediğim kıdem tazminatını geri alabilir miyim?”

Sayın okurum, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 4 üncü maddesi gereğince; “Esnaf ve Sanatkarlar Kanununun 2 nci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde. İş Kanunu uygulanmaz” yani diğer deyimle kıdem ve ihbar tazminatı diye bir şey olmaz.

Fakat siz kendiniz anlaşmışsınız yani aslında zorunlu olmadığınız halde ödemeyi kabul etmişsiniz. Bu durumda GABİN davası açarak ödediğiniz parayı geri isteyebilirsiniz ama kazanma şansınız düşük.

İŞTE ÖRNEK YARGITAY KARARI

T. C. YARGITAY DOKUZUNCU HUKUK DAİRESİ  Esas: 2012/12589 Karar: 2012/12195 Tarih: 10.04.2012 4857 sayılı İş Kanununun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince, 4 üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, işverenlerle işveren vekillerine ve işçilerine, çalışma konularına bakılmaksızın bu Kanunun uygulanacağı belirtilmiştir.

4857 sayılı Yasanın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (1) bendi uyarınca,5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununun 2 inci maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde bu kanun hükümleri uygulanmaz.

5362 sayılı Yasadaki düzenlemeyle esnaf ve tacir ayrımında başka ölçütlere yer verilmiş olup, kamyonculuk, otomobilcilik ve şoförlük yapanların da ekonomik sermayesi, kazancının tacir sanayici niteliğini aşmaması ve vergilendirme gibi ölçütler çerçevesinde değerlendirilmesi gerekecektir. 507 sayılı Yasa döneminde esnaf sayılan kamyoncu, taksici, dolmuşçu gibi kişilerin de bu yeni ölçütler çerçevesinde esnaf sayılmama ihtimali ortaya çıkmaktadır. Ekonomik faaliyetini daha çok bedeni çalışmasına dayandıran düşük gelirli taksi ve minibüs işletmesi sahiplerinin esnaf olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını belirtmek gerekir. Dairemizin 2008 yılında vermiş olduğu kararlar bu doğrultudadır.

5362 sayılı Yasanın 3 üncü maddesinde belirtilen esnaf ve sanatkâr faaliyeti kapsamında kalan işyerinde üç kişinin çalışması halinde, 4857 sayılı Yasanın 4 üncü maddesinin (1) bendi uyarınca, bu işyeri iş kanunun kapsamının dışında kalmaktadır. Maddede üç işçi yerine "üç kişi"den SÖZ EDİLMİŞTİR. Bu ifade, işyerinde bedeni gücünü ortaya koyan meslek ve sanat erbabını DA KAPSAMAKTADIR. İşinde bedeni gücüyle çalışmakta olan esnaf dahil olmak üzere toplam çalışan sayısının üçü aşması durumunda işyeri 4857 sayılı Yasaya TABİ OLACAKTIR. Esnaf işçisine kıdem tazminatı ödemek zorunda değil.

Ali Tezel


http://www.millet.com.tr/esnaf-iscisine-kidem-tazminati-odemek-zorunda-degil-yazisi-1265695