17/25 Aralık soruşturmalarının odağındaki İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ı ABD’de tutuklatan New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın soruşturma dosyasına her gün yeni kanıt ve isimler giriyor. Bharara’nın Sarraf dosyasından sorumlu iki yardımcısı Sidhardha Kamanaju ve Michael Lockard, dosyanın derinliği ve trafiği karşısında yoğun mesai harcamalarına rağmen asıl iddianamenin haziran ayına yetişmeyeceği kanaatine vardı. Bin sayfayı bulması beklenen asıl idddianamenin temmuz ayına sarkması kesinleşti.

İşte Bharara'nın deşifre ettiği isimler

Kara paraları işte böyle akladılar

 Vurdumduymazlık

Bazı dış gözlemciler BMGK’nın bu kararlarına rağmen bankaya el koyma işleminin tahkimlik mevzu olduğunda ısrarcı. Ama hissedarların da işine gelmesiyle el koyma işleminin sıkıntısız şekilde yapıldığı anlaşılıyor. Bharara’nın asıl iddianamesinde, Libya’nın iç savaşta kıvrandığı dönemde BDDK kararıyla 10 aylığına el konulan bankanın o kısa zamanda yaptığı ve yasadışı olduğunun inanılan bazı işler detaylarıyla anlatılıyor. Bu 10 ay süresince banka üzerinden yapıldığı belirtilen “kara para aklama ve ambargoları delme işlemleri” soruşturmayı bilen kaynaklara göre akıllara şaşkınlık verecek derecede rahatlık ve vurdumduymazlıkla yapılmış. Bu 10 ayda yapılan birçok işlem, ambargo delme ve kara para aklama şüphesiyle Amerikan Merkez Bankası (FED) soruşturmalarının ilgi alanına girmiş.

ÇETEDE 2 GAZETE PATRONU VAR

Sarraf davasının bir başka ayağı Türkiye’deki medya dünyasına uzanıyor.1000 sayfayı bulması beklenen iddianameden haberi olan kaynaklara göre dosyada Türkiye’de iktidara yakın havuz medyasından bazı köşe yazarları, genel yayın yönetmenleri ve 2 gazete patronu var. Bu isimlerin ‘Sarraf ile kara para ilişkisi nedeniyle’ Amerikan federal savcılığı yetkilileri tarafından ‘çete’ olarak adlandırılıp mercek altına alındığı belirtildi. Öte yandan savcı Bharara’nın ofisinde yargıç Richard M. Berman’ın kefaleti reddedeceği beklentisi hâkim.

BDDK mercek altında

O dönemde BDDK’da karar verici makamlarda görev yapan yetkililer ve bu işlemlerin yapılmasına karar veren siyasi figürlerin bu soruşturma bağlamında şüpheli olduğu ve Bharara’nın Türkiye’deki soruşturmasının ilgi alanına girdiği öğrenildi. O dönemde BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Başkan Yardımcısı İhsan Uğur Delikanlı, İkinci Başkan Muttalip Ünal, Kurul üyeleri Mustafa Akın, Servet Taşdelen, Can Akın Çağlar, Mustafa Akın, Erol Berktaş, Hüseyin Al idi.

Saray’a yakın

Yükü hafifletmiş


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr