Meclis'teki anayasa görüşmelerine odaklanan politik gerginlikler, artan güvenlik riskleri, Fitch'in yaklaşan not kararı ve Merkez Bankası'nın faiz toplantısına bağlı endişelerle dövizde rekor tırmanış sürüyor.

Altında büyük yükseliş... İşte çeyrek altın fiyatı

AVRO 4 LİRAYI GEÇTİ

Avrupa para birimi avro, dünkü kapanış fiyatı olan 3,93 lirayı yaklaşık 7 kuruş birden aşarak, tarihinde ilk kez 4 liraya ulaştı. Avro 4,004 lirayı gördükten sonra saat 11.45 sıralarında 4,01 lira ile rekorunu yeniledi.

DOLAR FİYATLARINDA PEŞ PEŞE İKİ REKOR

Dünkü kapanışta 3,74 lira ile tarihi rekor düzeyini test eden dolar da 3,7275 lira ile güne rekora yakın başladıktan sonra tırmanışını sürdürdü ve 3,7767 lira ile ilk rekorunu; saat 11.45 sıralarında da 3,7807 lira ile günün ikinci rekorunu kırdı.

MERKEZ'İN MÜDAHALESİ 3 KURUŞ DÜŞÜRDÜ

Merkez Bankası (TCMB), dövizdeki tırmanışın önüne geçebilmek için bankaların borçlanma limitlerini 22 milyar lira birden düşürdü ve döviz zorunlu karşılıklarını 1.5 milyar lira azalttı. Bu gelişme üstüne dolar "3 kuruş" düşüşle, 3.78 liradan 3.75 liraya geriledi.

Dolar bozduranlara kötü haber

GÖZLER 27 OCAK'TAKİ AÇIKLAMAYA ÇEVRİLDİ

Piyasa analistleri, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Fitch'in Türkiye'nin notunu kırma olasılığına dikkat çekiyor. Türkiye'ye tek "yatırım yapılabilir" notu veren Fitch'in not kararını 27 Ocak'ta açıklaması bekleniyor.

MERKEZ BANKASI ÜÇ GÜN ÖNCE KARAR VERECEK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da (PPK), Fitch değerlendirmesinden üç gün önce, 24 Ocak günü toplanarak faiz kararı verecek. Piyasa işlemcileri, PPK'nın politik baskılar olabileceği kaygısıyla, "vermesi gereken faiz artırım" kararını veremeyebileceğine dikkat çekiyor.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr