ABD'de Başkan Donald Trump'ın sağlık tasarısını Kongre'den geçirememesi ve Trump'a olan desteğe ilişkin soru işaretleri dolar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi, 2 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesini görürken, dolar içeride de güne düşüşle başladı ve 3.60 TL'nin altını gördü.

EN DÜŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ

Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın sağlık yasa tasarısını Kongre'den geri çekmesinin ardından ekonomiyi destekleyici politikaların nasıl hayata geçirileceği endişeleriyle iki ayın dip seviyelerine geriledi. Dolar endeksi, 99.292'ye kadar gerileyerek 2 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yüzde 0.3 ekside 99.299'da bulunuyor.

İÇERİDE DE GERİLİYOR

Doların dışarıdaki zayıf seyri içeride de karşılığını buluyor. Geçtiğimiz haftayı ağırlıklı olarak 3.60-3.64 TL bandında geçiren dolar bugüne hafif bir düşüş eğilimi ile başladı. Dolar kuru ilk işlemlerin ardından 3.6025 TL seviyelerinde hareket eti. Dolar satış baskısının devamı ile daha sonra 3.60 TL seviyesinin altını test etti.

Dolar geçen hafta son işlem gününü 3.6190 TL seviyesinden kapatmıştı.

Analistler, doların seyrinde global piyasaların önemli olduğunu belirterek, zayıflamanın sürmesi halinde içeride de 3.60 TL'nin altının test edilebileceğini ifade ediyor.

"3.55'E GİDEBİLİR"

ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, Reuters'a yaptığı açıklamada, tasarının geçmemesi ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin aşağı gelmeye devam etmesiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazandığını söyleyerek, "Faizler yüzde 2.3660 seviyelerine kadar geriledi, dolar/TL de 3.60'ın altını test ediyor. Dolar/TL uzun zamandır 3.60-3.64 bandında kaldığı için 3.60 seviyesinin altı önemli, kalıcı olursa 3.55'e kadar gerileme potansiyeli var. Artık gözler ABD'de vergi reformuna çevrildi. Trump'ın Cumhuriyetçiler arasında çok güçlü olmadığı algısı piyasada tedirginlik yaratıyor" dedi.

http://www.haberler.com