Güne 3.45 seviyesinden başlayan dolar/TL'de bugün de düşüş sürüyor. Kur, 3.41 seviyesinin altını gördü. Böylelikle, dün sabah güne 3.53 seviyesinden başlayan dolar iki günde 13 kuruş gerilemiş oldu.

Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dün en iyi performansı göstererek gerileyen dolar/TL, 3.41 seviyesinin altını görürken, piyasalar yarın açıklanması beklenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı kararları ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısını bekliyor.

Dün saat 17.08'de 3.4635/3.4645 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabahgüne 3.4500/3.4524 seviyesinden başlamıştı. Kur, ilerleyen saatlerde düşüşünü sürdürerek en düşük 3.4085 seviyesini gördü. Dolar, saat 16.00 itibari ile 3.4150 seviyesinden işlem gördü.

Güne 3.70 seviyesinden başlayan euro/TL, ise 3,66 seviyesine geriledi.

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Türk yetkililerin lirayı desteklemek amacıyla önlem ve düzenlemelerini görmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda da TCMB’nin Para ve Kur Politikaları Sunumu sonrasında oluşan geri çekilme eğilimi kurda devam etmektedir. Buna bir miktar da küresel risk iştahının artması ve oynaklığın düşük seviyelerde olması katkı vermektedir. Para piyasalarında oluşmuş olan bu durum Türk finansal varlıklarının tamamı için geçerlidir. Hisse senedi ve tahvil piyasasında da fiyatların tahammül sınırlarının içine girdiğini gözlemlemekteyiz. Borsa İstanbul 100 endeksi yeniden 75.000 – 80.000 bandının içine girmiş; 5 yıllık kredi temerrüt swap (CDS) oranının da 305 seviyelerinden 290 seviyesine çekilmesinin içeride borçlanma maliyetleri üzerinde etkisi görülmektedir. Tahvil faizlerinde geri çekilme görüyoruz, özellikle de gösterge tahvilin bileşik getirisinin %11 altında kalmaya devam etmesi ilerleyen dönem için oldukça önemli olacaktır" dedi. Erkan şöyle devam etti:

"EKK kararlarının kamuya açıklanmasının ardından, alınan veya alınması düşünülen önlemlerin yaratacağı algı, güven, uygulanabilirlik ve proaktifliğine bağlı olarak hareketlenmeler görmeye devam edeceğiz. Temel hikayede değişim olmaması ve USDTRY’deki geri çekilmenin teknik ayrıntılarla ilgili olması nedeniyle temkinli yaklaşıyoruz. USDTRY’de 3,50 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. 3,50 – 3,45 ve 3,45 – 3,41 aşağıdaki olası dalgalanma bantlarıdır. Biz bu noktada 3,41 – 3,40 bölgesinin önemi üzerinde biraz daha duruyoruz. Çünkü bu seviyeler; önceden önemli direnç noktalarıydılar ve artık destek haline geldiler. 3,41 aşağısında 3,35 seviyesine kadar geri çekilme de mümkün olmakla beraber, 3,30 aşağısının ise zor olduğunu düşünüyoruz. 3,50 üzerine tekrar geçlilmesi halinde ise TL’nin duyarlılığı yine artacaktır, bu durum da oynaklığı beraberinde getirererek 3,60 – 3,65 hareketinin önünü açabilir"

EKK TOPLANTI SONUÇLARI TAKİP EDİLECEK

Diğer taraftan siyasilerin "TL'ye dön" çağrısının etkisi piyasalarda yakından izleniyor.

EKK geçen hafta Cuma günkü toplantısında bankacılık, reel sektör ve iş piyasasına dönük bazı tedbirler almayı kararlaştırılırken, tedbirlerin Perşembe günü kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dünkü açıklamasında kararların reel sektör, istihdam, bankacılık ve finans ile dış finansman boyutunu ilgilendirdiğini, kararların arasında kısa ve orta vadeli düzenlemeler bulunduğunu ve kısa vadede hayata geçeceklerini söyledi.

Yurtdışı piyasalardaki hareketlerin yanı sıra yurtiçinde son dönemde yüksek faiz karşıtı açıklamalar, başkanlık sistemine yönelik gelişmeler, güvenlik endişeleri gibi unsurlar TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuş ve kur Cuma günü 3.60 ile tarihi zirvesini görmüştü.

TL'deki sert değer kaybını durdurmak üzere ise hükümet harekete geçti.

AVRUPA MERKEZ BANKASI NE YAPACAK?

Yurtdışında ise ECB'nin Perşembe günü açıklanacak para politikası kararında bir süredir ekonomiyi desteklemek için yaptığı tahvil alımları sonucu piyasada oluşan tahvil darlığını hafifletecek önlemler açıklamasının yanı sıra şu anda Mart 2017 olan tahvil alım programının sona erme tarihini ötelemesi bekleniyor.