Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2017 yılı Ocak ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Buna göre; cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 561 milyon dolar artarak 2 milyar 762 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 33 milyar 163 milyon dolar oldu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 420 MİLYON DOLAR ARTTI

Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 420 milyon dolar artarak 3 milyar 105 milyon dolara yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 232 milyon dolar azalarak 578 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 125 milyon dolar tutarında azalarak 589 milyon dolara düştü. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 55 milyon dolar azalarak 336 milyon dolar oldu.

DOĞRUDAN YATIRIMDAN KAYNAKLANAN NET GİRİŞLER 429 MİLYON AZALDI

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 429 milyon dolar azalarak 360 milyon dolar tutarında gerçekleşti. Portföy yatırımları 1 milyar 584 milyon dolar tutarında net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 649 milyon dolar net alım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 802 milyon dolar net satım yaptığı görüldü.

2 MİLYAR DOLAR NET BORÇLANMA GERÇEKLEŞTİ

Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, genel hükümet 2 milyar dolar net borçlanma, bankalar ve diğer sektörler ise sırasıyla 170 milyon dolar ve 53 milyon dolar net geri ödeme gerçekleşti.

534 MİLYON DOLAR NET ÇIKIŞ GERÇEKLEŞTİ

Diğer yatırımlar, 534 milyon dolar tutarında net çıkış (net varlık artışı) gerçekleşti. Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2 milyar 797 milyon dolar, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları da 1 milyar 512 milyon dolar tutarında net artış kaydetti. Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, genel hükümet 170 milyon dolar, bankacılık sektörü 187 milyon dolar ve diğer sektörler de 225 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi. Resmi rezervler 2 milyar 55 milyon dolar azaldı.

http://www.haberler.com