Kredi kartı borcundan bunalan yurttaşlar borçlarını bireysel krediyle kapatma yoluna gidince bireysel kredi borçları da ödenemez oldu. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) Nisan dönemi, negatif nitelikli bireysel kredi ve kredi kartı verilerini değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, “Kredi kartında gidecek yer kalmadı, tüketici nakit krediye yöneldi” dedi.

Limitler doldu

TBB Nisan verilerinde bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe düşenlerin sayısında yüzde on artış görüldüğünü dile getiren Deniz, “Bireysel kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısında ise yüzde sekiz azalma var. Bireysel kredi kullananlarının hemen hemen tamamı, aynı zamanda bireysel kredi kartı kullanıcısıdır. Bu nedenle bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin sayısındaki artış nedeniyle, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin sayısında azalmayı olumlu olarak değerlendirmek olanağı yoktur. Bu veri, tüketicilerin kredi kartlarının limitlerini doldurdukları, kart borcunun bir takvim yılı içinde birkaç kez ödenmemiş olması nedeniyle nakit çekimi ve alışveriş işlemlerine kapatılan kartların borçlarının ödenmesi ve yaşamsal gereksinimlerini karşılamak için bankalardan nakit bireysel kredi kullanımına yöneldikleri ve maalesef kredi borçlarının da ödenemediğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Sistem tehdit altında

TBF’nin 2011 yılından bu yana banka borçlarındaki artışa dikkat çektiğini vurgulayan Deniz, “Son açıklanan veriler, hane halkı borç stokunun çevrilemez bir seviyeye gelmek üzere olduğu sinyalini vermektedir. Bu seviyeye gelinmesi durumunda, finans sektörü başta olmak üzere tüm ekonomik sistem ve zaten tehdit altında bulunan toplumsal barış ve huzur olumsuz etkilenecektir” uyarısında bulundu.

259 bin kişi yasal takipte

Türkiye Bankalar birliği Risk Merkezi tarafından önceki gün yayımlanan Nisan 2016 verilerine göre bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk dört ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 498 bin kişi olmuştu. Aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin bir kez sayılmasıyla elde edilen veriler dikkate alındığında bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 oranında artarak 259 bin kişi olmuştu. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 8 oranında azalarak 359 bin kişi olarak belirlenmişti.

Şikâyetler arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan 2015 yılı verileri ise banka ile yurttaşlar arasında gerilimin üst safhaya çıktığını göstermişti. BDDK verilerine göre, müşteriden habersiz kart düzenlenip gönderilmesi nedeniyle yapılan şikayet başvurusu son bir yıl içerisinde 177’den 504’e çıktı. Yine, müşterinin istemediği kredi kartının banka tarafından iptal edilmemesi nedeniyle yapılan şikayet de iki kat artışla 270’e ulaştı. Başvurusuna rağmen kredi verilmemesinden dolayı bankaları BDDK’ye şikâyet eden kişi sayısı 2014 yılında 37 iken bu sayı geçen yıl 578’e yükseldi. Aynı şekilde, borcunun yeniden yapılandırılmaması nedeniyle bankaları şikayet edenlerin sayısı da 169’dan 812’ye çıktı. Kredi faizlerinden şikayet edenlerin sayısı 221 oldu.


Kaynak: Birgun.net