Danıştay’ın kayıp-kaçak bedelin iptali talebiyle açılan davaların tamamında yürütmeyi durdurma istemlerini reddettiğini, esasa ilişkin incelemesini sürdürdüğünü belirten Enerji Bakanı, “Düzenleyici bir işlem mahkeme tarafından iptal edilmedikçe veya yetkili merci tarafından geri alınmadıkça geçerlidir” dedi.


KANUNA DİKKAT ÇEKTİ

Soru önergesini yanıtlayan Enerji Bakanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nun kayıp-kaçak bedelini Elektrik Piyasası Kanunu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun verdiği yetki çerçevesinde belirlediğini söyledi.

“GÖREVLİ MAHKEME İLK DERECE MAHKEMESİ OLARAK DANIŞTAY”

Enerji Bakanı, kayıp-kaçak bedelinin iptali talebiyle EPDK aleyhine açılan davalarda görevli mahkemenin Danıştay olduğuna dikkat çekti.
Danıştay Kanununun 24. maddesine işaret eden Enerji Bakanı, “Bakanlıklar ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemler”in ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da karara bağlanacağının ifade edildiğini belirterek, “Bir kamu kuruluşu olan EPDK’nın aldığı düzenleyici bir işlem olan ve ülke genelinde uygulanan kayıp-kaçak bedeline ilişkin açılacak davalar da bu madde kapsamında olup, bu davalarda görevli mahkeme ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’dır” dedi.

“ESASA İLİŞKİN İNCELEMESİNİ SÜRDÜRMEKTEDİR”

Danıştay’ın söz konusu bedelin iptali talebiyle açılan davaların tamamında yürütmeyi durdurma istemlerini reddettiğini, esasa ilişkin incelemesini sürdürdüğüne dikkat çeken Enerji Bakanı, “Bilindiği üzere, düzenleyici bir işlem mahkeme tarafından iptal edilmedikçe veya yetkili merci tarafından geri alınmadıkça geçerlidir ve yürürlüktedir. Kayıp-kaçak bedeline ilişkin EPDK Kurul Kararı yürürlükte olup meri mevzuatın bir parçasıdır” dedi.


gercekgundem.com