ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye ve Meksika çıkışlı bazı demir çelik ürünlerinde damping yapıldığını bildirerek ithal edilen yüzlerce milyon dolar değerindeki nervürlü çelik ithaline dün vergi getirdi.
WASHINGTON - ABD Ticaret Bakanlığı Türkiye ve Meksika'dan gelen bazı demir çelik ürünlerinde damping yapıldığını bildirdi. ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Ticaret İdaresi tarafından geçen eylül ayında başlatılan soruşturmada Türkiye ve Meksika kökenli bazı firmaların sattığı birtakım demir çelik ürünlerinde damping yapıldığı sonucuna varıldı.
ABD çelik üreticilerinin talebi üzerine başlatılan soruşturma, yapı endüstrisinde kullanılan ve inşaat betonunu güçlendirmeye yarayan çelik çubukların ülkeye ithalinde maliyet altı haksız fiyatlama yapıldığı iddiasını taşıyordu.
Soruşturmada, Meksika kökenli firmaların yüzde 20 ila yüzde 66 arası damping yaptığı sonucuna varılırken, Türk firmalarında bu oran yüzde 2,6 olarak saptandı. Türk ve Meksika şirketleri damping iddialarını reddederken, ABD firmalarının iç pazarda büyük bir hakimiyeti olduğunu ifade etti.
ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün vardığı sonuç, damping soruşturmasının ilk değerlendirmesini oluşturuyor. Bakanlığın son kararını temmuz ortasında vermesi bekleniyor.
Bununla beraber Ticaret Bakanlığı nihai karar açıklanıncaya kadar Meksika ve Türkiye'den ithal edilen demir çelik ürünlerine ek gümrük vergisi uygulamasına başladı. ABD gümrükleri ihlalin ciddiyetine göre 90 güne kadar geriye dönük vergi uygulaması yapma hakkına sahip.
Türkiye, ABD'nin çelik ithal ettiği başlıca ülkeler arasında yer alıyor. ABD Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'den ithal edilen çelik son iki yılda yüzde 168 artarak 381 milyon dolar karşılığı 650 bin tona ulaştı. 

TÜRK ÇELİĞİNE VERGİ GELDİ

ABD Ticaret Bakanlığı, yerli çelik üreticilerinin yabancı rakiplerinin damping yaptığı şikayeti üzerine, Türkiye ve Meksika'dan ithal edilen yüzlerce milyon dolar değerindeki nervürlü çelik ithaline dün vergi getirdi.
Bakanlık, kesin kararın verileceği 2 Temmuz öncesinde aldığı geçici kararla Türkiye'den yapılan ithalata yüzde 2.6'ya kadar damping vergisi, Meksika şirketlerine ise yüzde 66.7'ye kadar varan oranlarda vergi getirdi.
Amerikalı çelik şirketleri iki ülke şirketlerinin ürünlerini haksız rekabet doğuracak kadar düşük fiyatlarla sattıklarından şikayetçi olmuştu.
İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayii A.Ş.'nin ürünleri gelecek haftadan itibaren yüzde 2.64 vergiye tabi olacak. Diğer ithalat için ise vergi, 90 gün geriye dönük olarak Ocak ayı sonundan itibaren alınacak.
Ancak Türk şirketi Habaş Sınai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstrisi A.Ş. bu vergiden muaf tutuldu.
Söz konusu şikayet geçen yıl Amerikan şirketleri Nucor Corp NUE.N, Commercial Metals Co CMC.N ve diğer bazı üreticiler tarafından yapılmıştı.
Bakanlık ile ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun birlikte yürüttükleri soruşturma sonunda, ithalat dolayısıyla yerel firmaların zarar gördüğü yolunda inandırıcı belirtilerin var olduğuna karar verildi.
Ticaret Bakanlığı 2013 yılında Türkiye'den ithal edilen beton güçlendirici çelik çubukların değerinin 381.3 milyon dolar olduğunu bildirdi. Meksika'dan yapılan benzer ithalatın değeri ise 182.1 milyon dolar.
ABD'li çelik üreticileri Türkiye'den ithal edilen nervürlü çelik çubukların devlet sübvansiyonunda yararlandığı iddiasıyla daha önce ayrı bir şikayette bulunmuşlardı. Ancak ABD ticaret bakanlığı bu şikayeti haklı bulmayarak 20 Şubat'ta reddetti. (AA/Reuters)