İçişleri Bakanlığı mezun olan bin 803 Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencisini mülakatla kapı önünü koydu. Haziran başında yönetmeliğe mülakat şartı koyarak öğrencilerin polis olma hakkını ellerinden alan bakanlık, açılan davalar üzerine ikinci bir yönetmelik değişikliği yaptı. Mezun olan öğrencilerin atanması için eğitim sonu sınavı şartı getirdi.

SİYASİ İŞLEM YAPILDI

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı işlemin tamamen usulsüz olduğunu belirtti. Öğrencilerin eğitime başlarken atanmalarının okulu bitirme şartına bağlandığını vurguladı. Okulu başarıyla bitirmiş öğrencilerin objektif olmayan, saçma sapan soruların sorulduğu bir mülakatla kapı önüne konulmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Aycan, bakanlığın yönetmelikle mülakat şartı getirerek yaptığı işlemin hukuki değil siyasi olduğunu anlattı. “Bu çocuklar haziran ayında elendi. Bakanlık yaptığı yanlışı fark etti. 13 Temmuz 2015’te bir yönetmelik değişikliği daha yaparak eğitim sonu sınavı şartını getirdi. Ama bu yönetmelik yayınladığı tarihten itibaren yürürlüğe gider ve geriye doğru işlemez. Bundan sonrası için geçerli olur” dedi.

YASA TEKLİFİ VERECEĞİM

Aycan, öğrencilerin dava açtığını ve hukukun yapılan haksızlığa dur diyeceğine inandığını vurguladı. Ancak hukuktan da olumsuz bir netice çıkması halinde Meclis’te bir düzenleme yapılarak öğrencilerin haklarının iade edilebileceğini kaydetti.Buna ilişkin yasa teklifi vereceğini dile getirdi.

BU ÇOCUKLAR NE OLACAK

İki yıl okumalarına rağmen mesleklerini yapmalarına imkan tanınmayan polis adaylarının ne yapacağını soran Aycan, “Büyük bir hak kaybı var. Aileler bununla ilgili fedakârlık yapmış, umut bağlamış, gencinde hayalleri olmuş. Okul bitirdiler ama hiçbir yerde geçerliliği olmayan kişi durumuna düştüler. Yeni yönetmeliğe bununla ilgili bir hüküm de koymadılar. Bir belge, bir diploma, bir meslek ver ki bu çocuk başka bir yerde bu eğitiminin karşılığını alsın” ifadelerini kullandı.

AiLELER iSYAN EDiYOR

Ailelerin psikolojilerinin bozuk ve isyanda olduğunu belirten Aycan, öğrencilerin ise çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını aktardı. Aycan, bundan sonra polislerin neye göre seçileceğinin de belli olmadığını aktardı. Siyasi görüşüne bakılarak her önüne gelen kişinin polis yapılamayacağını belirtti. “Bu meslek böyle oyuncak yapılmamalıydı. Hükümet kendine göre bir kadro oluşturuyor. O zaman bütün okulları kapatalım istediğine istediği diplomayı versinler. Bu kadar basit olmamalı. Bu durum güvenlik zafiyeti doğurur” ifadelerini kullandı.


Bugün